До 15 ноември ще заработи централно хранилище за резервни копия на данните от системите и регистрите, съобщи правителствената пресслужба. Днес Министерският съвет утвърди план за защита и съхранение на данни на критичните системи и регистри в България чрез създаване на хранилище за резервни копия.

Решението идва на фона на срив на Търговския регистър, който остана недостъпен между 10 и 27 август. По-рано днес "Демократична България" съобщи, че според отчетите на администрацията в под 15% от случаите се създават изобщо резервни копия на регистрите.

По-рано този месец вицепремиерът Томислав Дончев съобщи в телевизионно интервю, че създаването на хранилището ще струва около 800 хил. лв. Масивът е ще един петабайт. Той ще е разположен физически на едно или повече места. По думите му хранилището ще представлява нещо като трезор, в който всяка институция ще има сейф и ако се получи срив, информацията ще може бързо да бъде възстановена.

Новият правителствен план предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. Там ще се съхраняват резервни копия по утвърдена от всяка администрация процедура.

Към момента системите и регистрите са разположени върху инфраструктура, която се поддържа, управлява и развива от административните органи, отговарящи за тях.

До 10 септември институциите следва да изпратят на председателя на държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни. Също в срок до 10 септември председателят на ДАЕУ и отговорните администрации ще извършат анализ на потенциалните рискове на преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). Именно тя ще се използва за трансфера на резервните копия към и от хранилището.

До 15 ноември 2018 г. ще бъде обезпечен необходимият капацитет за работа на хранилището. Административните органи ще получават пространство, където задължително да съхраняват резервно копие по утвърдената процедура.

Отговорността за целостта и сигурността, включително криптографска, на резервните копия на данни е на съответната администрация, се посочва в съобщението. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхраняване на копията в Основния център на е-управлението.