Това съобщи Ивайло Франц - един от говорителите на движението, цитиран от БТА. Той обясни, че са избрали предложението на "Другата България", не само защото е било единственото официално, а и защото ще имат възможност заедно да изработят листите и платформата.

Не получихме нито едно друго предложение от партия да отвори листите за граждани на избираеми позиции, каза Франц и посочи, че са имали неофициални разговори и с "идеологически обременени партии". Нашият асансьор към парламента е "Другата България", заяви той.

От "Другата България" са поставили няколко изисквания, които от движението на протестиращите са приели. Сред тях е да има конституционни промени - българските граждани с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, пълномощията на Великото народно събрание да се поемат от обикновено Народно събрание и гражданите да могат да сезират Конституционния съд.

От движение "Освобождение" споделят и искането българите, живеещи извън страната, да могат да се кандидатират за общински съветници и кметове, и да се обособи 32-и многомандатен избирателен район за гласовете от чужбина.

Ивайло Франц посочи, че в листите трябва да влязат хора, които през последните 23 години не са участвали в управлението на България, не са партийни членове или членове на организации с тайни структури като масонски ложи. Това трябва да са български граждани, които участват в протестите, а не да стоят спокойно и да махат с пръст, категоричен бе той.

Няма да допуснем агенти на българските и на чуждите тайни служби, отбеляза още Франц. По думите му кандидатите за депутатите трябва да са бойци, да бъдат неподкупни, себеотрицателни, решителни докрай в отстояването на предизборните си програми. Кандидатите за депутати ще бъдат обвързани с нотариална декларация и договор и, ако не отстояват платформата си, ще бъдат отзовани, обясни Франц.

За себе си той каза, че не е решил дали ще се кандидатира и добави, че в следващия парламент няма да преговарят, а ще разследват и съдят всички престъпници, които са се окопали във властта.

От движение "Освобождение" поканиха други лидери на протестите - Янко Петров, Ангел Славчев, Дончо Дудев, както и протестиращи от всички кътчета на страната, да се присъединят към тях.

Движение " Освобождение" бе учредено на 16 март от част от протестиращите.


"Другата България" е политическа партия, която заявява, че представлява българските емигранти, в основата й са ценностите и принципите на либералната демокрация. Партията е учредена на 22 март 2009 година, регистрирана на 29 април, за неин председател е избран Божидар Томалевски. На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. партията получи 3455 гласа, което е 0,8%.