В декларация от трибуната съпредседателят на РБ Радан Кънев поиска парламентът категорично да защити независимостта на съда и прокуратурата "от мафията и икономическите интереси". По думите му границата на компромиса отдавна е премината.

"Провалът на управлението на съдебната власт е очевиден, ВСС прояви, меко казано, пълна безстопанственост при управлението на процесите в системата и преодоляване на недъзите. Рафинираните методи на налагане на незаконни частни интереси вече отстъпиха на бухалките, да се разграничим от този картел", апелира лидерът на ДСБ.

От РБ подчертаха, че през последните две седмици кризата в правосъдието се е задълбочила. Те посочиха следните аргументи - служител на правосъдието е пребит с мафиотски почерк, кандидат за председател на ВКС пострада при автопроизшествие с неизяснен извършител и оттегли кандидатурата си, посланик на европейска държава публично постави въпроса за наличието на организирана престъпност.

Това е почеркът на мафията и ние нямаме право да мълчим, категоричен бе Кънев и добави:

Вчера 15 съдии от най-големия, най-натоварен и най-отговорен български съд – Софийски градски съд, в безпрецедентно писмо поискаха от ВСС оставката на преките си ръководители – съдии, чиито имена в публичното пространство най-често са свързани с проблема на случайното разпределяне на дела от висок обществен интерес. Съдиите пряко заявяват наличието на порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система".

Той се обърна към другите политически формации с думите, че успешните промени в прогнили правосъдни системи винаги са започвали, когато в нейните почтени членове, "които винаги са мнозинство, се натрупа достатъчно гняв и енергия".
Провалът беше предизвестен от момента на избора на състав на ВСС, се допълва в декларацията на РБ.

Според РБ трябва да бъде настоявано най-вече за оставката на представителите на парламентарната квота във ВСС, за чието избиране и провал депутатите носят отговорност. Десните настояха, ако този призив не бъде чут, да се предприемат съответни действия с непосредствени правни последици.

Още вчера обаче част от членовете на ВСС реагираха на личния призив на Радан Кънев от преди дни да подадат оставка. Кадровиците на съдебната власт обясниха, че колективна оставка не съществува, а дори и да бъде прекратена работата им, то този състав ще функционира докато бъде избран нов.

"Незабавна оставка ще замрази целия кадрови процес, ще затрудни бюджетното финансиране, ще блокира важни реформи и ще бъдат провалени изпълняваните проекти по оперативни програми. Подобна оставка ще породи много нови институционални трудности, без да реши нито един обществено значим проблем", записаха в позицията си 11 от членовете на ВСС, докато 7 бяха против.

Междувременно и председателката на СГС Владимира Янева и нейните заместнички отказаха да подадат оставки, твърдейки, че не са допуснали никакви нередности и че ако се оттеглят ще настане хаос.

В същото време обаче двама от съдиите, изпратили писмото до ВСС, директно заявиха, че важни дела са разпределяни между определени съдии и те са сигнализирали за това още през 2009 г.