Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, след като председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка. 

Той призова следващият избран председател да бъде на нивото на изискванията на институцията.

„Днес не обсъждаме народния представител Димитър Главчев, а обсъждаме институцията председател на Народното събрание. Основна грижа на председателя на Народното събрание е да работи за издигане на авторитета на парламента, да работи против омразата, агресията, ксенофобията, разделението и противопоставянето", заяви Карадайъ.

Председателят на Народното събрание е призван да бъде пръв сред равни, да е носител на морал и ценности, които ни правят неделима част от европейското семейство. Цяла демократична Европа работи против омразата, разделението, противопоставянето, заклеймява ксенофобията, национализмите и радикализмите. Всичко останало е против Европа, против България, против конституционализма и демокрацията. 

Призоваваме следващият председател на НС да е на нивото на изискванията на институцията председател на Народното събрание в парлементарна република, съгласно Конституцията на България. 

Дир. бг припомня, че до оставката се стигна след като на Димитър Главчев не му издържаха нервите и изгони лидерът на БСП Корнелия Нинова от пленарна зала заради критична декларация и искане премиера да дойде в зала и обясни кои са депутатите наркотрафиканти и купувачи на гласове. Последва втвърдяване на опозицията, която напусна парламента и заяви, че ще влезе в пленарна зала единствено и само при гласуването на оставката на Главчев, вот на недоверие и бюджет.

Днес премиерът Бойко Борисов дойде в Народното събрание и проведе разговор с Главчев. Според досегашния председател на Народното събрание Борисов му е заявил сам да реши дали ще подаде оставка. Той смята, че е станал жертва на правилника на НС. Главчев намекна, че следващият председател на парламента ще бъде Цвета Караянчева.