Главчев днес депозира оставката си, въпреки че вчера от парламентарната група ГЕРБ бяха категорични, че няма причина той да напуска поста.

Но след като тази сутрин премиерът Бойко Борисов дойде в парламента и разговаря един час с него, Главчев обяви, че подава оставка.

Той изтъкна, че това е негово лично решение, което не е взето под натиск от министър-председателя, направил го, за да няма напрежение преди европредседателството на България.

„В парламента не един и два пъти е имало сблъсъци между депутати и размяна на остри реплики. Това за мен е несериозно. Ако погледнете какво е отношението на някои депутати от опозицията към колегите им от управляващото мнозинство – то също не може да се нарече брилянтно и по правилника на Народното събрание. Но никой не ги гони от парламента, нали. Не смятам, че оставката беше правилно решение”, коментира Каракачанов във Варна, цитиран от Дарик радио.

Решението на Димитър Главчев да подаде оставка е сериозна политическа грешка, която е както негова лична, така и на ГЕРБ, заяви пред БНР и бившият председател на НС Александър Йорданов.

"Лично аз недоумявам как може лидер на партия да не защити председателя на парламента, а да го предаде с думите: "Решавай сам“. Мисля, че в случая не Главчев, а Борисов е този, който отстъпи пред БСП, воден от съображения, които според мен няма да узнаем, но тези съображения нямат нищо общо с парламентаризма.

Г-н Главчев постъпи според правилника, а отстраняването на председател на НС е действие, което не може да се извършва по хрумването на една група народни представители, освен ако не е извършил тежко престъпление или държавна измяна. Така е по Конституция. Председателят на парламента е първият наравно с президента. Правилникът му дава правото да отнеме думата, още повече, че Корнелия Нинова в този момент нападаше министър-председателя", каза още Йорданов.

По-рано Димитър Главчев коментира, че обмисля дали да не напусне и парламента, защото очевидно не могат да работят заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. Именно заради изгонването им от залата от левицата поставиха ултиматум, че няма да участват в пленарните заседания, докато той не подаде оставка.

Междувременно новоизбраният председател на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че ще работи така, че всички да се чувстват равни и подчерта, че не трябва да има нападки.