Миналата седмица Националният съвет на партията реши да снеме доверието си не само от Константинов, но и от тримата му заместници - Светлин Николов, Крум Милетиев и Анатолий Младенов.

По този начин партията "наказа" и лично Георги Първанов, Румен Петков и други техни поддръжници.

Решението за оставката в Монтана е подкрепено от 24-ма от 27-те членове, обяви секретарят на местната структура Ивета Георгиева пред БНР.

"Това решение на ръководството възражда най-мракобесните времена в историята на партията и за пореден път показва, че Сергей Станишев води политика на разцепление и ликвидиране на цели партийни структури", заяви тя.

Според нея той и Изпълнителното бюро са готови да унищожат БСП само и само за да задържат партийната власт и да удължат живота на "компрометирания елит и олигархичните кръгове в България".

По-късно от пресцентъра на БСП заявиха, че Общинският съвет на партията в Монтана е бил разпуснат с решението на НС от 1 февруари и в този смисъл няма как да бъде подадена колективна оставка. Тогава било взето решение за провеждане на пълен цикъл на отчети и избори в общинската партийната организация.

Междувременно кметове от Попово, Ковачевци и Перник, подкрепящи АБВ, обвиниха управляващите в разпределение по партиен признак на средствата за общините по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите - общо 499,345 млн, предаде БТА.

Тези пари са разпределени в и около партийните централи, коментира и самият Георги Първанов, който участва в пресконференция с тях.

"Подразни ни предварителната информация, че парите от 350 млн. лева за общините ще бъдат разпределени преди всичко от две централи - едната на "Позитано" 20, а другата чрез съюз "Толерантност" за общините на ДПС", заяви кметът на Попово Людмил Веселинов.

Първанов пък постави въпроса защо се наказва населението на тези градове.

"Заради кого? Заради АБВ, СДС или ВМРО? Или заради ГЕРБ? Не е правителството, става въпрос за грубо намесване, за разпределение, извършено от партийните централи и от кръговете около тях", добави той и подчерта, че това повече не може да продължава.

Вчера и Бойко Борисов писа на финансовия министър Петър Чобанов, за да го пита защо пренебрегва общините на ГЕРБ.