Новите депутати ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от народните представители в предишния парламент, съобщи bgonair.

Един депутат получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието. Така основната заплата на народните представители става 5145 лева.

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. А председател може да взима до 6945 лева.

Председателят на парламента пък по правило взима още 55% над депутатската заплата - така новият шеф на Народното събрание ще получава основно възнаграждение от почти 8 000 лева.

Увеличава се и заплатата на президента - основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева.

Обикновено възнагражденията в обществения сектор се движат със стрелка нагоре 4 пъти годишно, което увеличава и депутатските заплати.

Според Мика Зайкова за времето, в което депутатите няма да направят правителство, ще вземат около 40 хиляди лева на фона на ниските заплати на обикновените хора.

"Направо ужасно, като имаш предвид, че 75% от българите не могат да си плащат сметките. Едва ли болшинството ще си намали паричките и честно да кажа - не вярвам, защото те знаят, че са за малко и идват нови избори. Те все пак трябва да захлебят нещо и това не са парите, които слагат в сметките си, защото това са им парите за харчалък", коментира бившият председател на НС Мика Зайкова.

Бившият депутат проф. Минчо Христов вече е гласувал в Народното събрание именно за намаляване на възнагражденията на депутатите. Надява се, че в 48-ото НС това ще стане факт. "Това е безобразие спрямо останалите български граждани. Предполага се, че депутатът е народен представител и той трябва да представлява интересите на народа. И вместо да предлагат увеличение на мизерните пенсии, необлагаем минимум от 1000 лв. поне, депутатите гледат безучастно как заплатата им расте", заяви проф. Минчо Христов.