Премиерът обяви, че нито едно правителство досега не е имало волята да ореже пенсиите на силовите министерства и да направи така, че те сами да си плащат осигуровките. Борисов подчерта, че първата стъпка е направена и това е орязването на заплатите, които служителите на ДАНС ще получават при пенсиониране от 20 на 15.

По-рано днес пред bTV финансовият министър Симеон Дянков каза, че реформите в силовите ведомства тепърва предстоят. Той отказа да назове съответни параметри, но намекна, че те ще засегнат години и бонуси при пенсиониране, осигуровки и съкращения. Пак днес от Българска стопанска камара (БСК) съобщиха, че са се споразумели със синдикатите за прекатегоризация на труда в МВР и МО, така че от реформите да не бъдат засегнати хора, които реално работят в опасна обстановка.

Борисов каза още, че пенсионните промени трябва да вървят в пакет: праг на пенсиониране, ранното пенсиониране и рязко намаляване на инвалидните пенсии. Всичко това трябвало да се обсъди със синдикатите, защото за тези мерки трябва много силна обществена подкрепа, подчерта той.
Премиерът призна, че са излъгали част от служителите - военни и полицаи. Лъжем ги! Не, че аз искам да ги лъжа – така е от десетилетия", каза той, но подчерта, че полицаи, военни и част от администрацията не си плащат осигуровките и така става дупка в НОИ, която се покрива от данъците на същите тези хора.
"Моето лично мнение е, че всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките, да си плаща данъците", подчерта Борисов без да се ангажира със срокове от кога може да стане това.

От думите на Борисов стана ясно, че ще бъдат увеличени заплатите със същата сума, която се плаща за осигуровки.

Не е отпаднала и възможността да се намалят заплатите на военните и полицаите при пенсиониране (по 20 заплати). Това обаче щяло да стане съобразно условията на работа, според премиера.
"Правим разчети за всички. В частния сектор са до 6 заплати, в държавния до 20 заплати. В частните фирми няма синдикати, в държавните има синдикати. Нали по Конституция всички сме равни или не сме?", мотивира се премиерът. Бойко Борисов посочи, че парите на хората трябва да отиват по предназначение. "Трябва да си изработят парите. Да работим колкото германеца, колкото холандеца, да даваме такава продукция и тогава да се сравняваме с техните пенсии и заплати. Никой няма даром да ни даде", каза той.

Относно утрешните протести на синдикатите премиерът заяви: "Аз протестирам срещу това, че години наред те не са протестирали, когато е трябвало". "С удоволствие бих отишъл да протестирам срещу тези, които са ми оставили милиарди дългове", допълни министър-председателят и каза, че демокрацията дава право на протест.