Макар и свикнал с ораторски състезания, френският президент Еманюел Макрон снощи счупи собствения си рекорд с над 8-часови дебати за бъдещето на Франция с 64-ма видни интелектуалци, предаде Франс прес.

Дискусията с прекъсвания, състояла се в тържествената зала на Елисейския дворец, бе завършек на продължилите два месеца "големи национални дебати", подети от Макрон с надежда да се канализира гнева, излял се в протестите на "жълтите жилетки", и да се очертаят евентуални решения.

От 15 януари държавният глава кръстосва страната, за да участва в множество дебати, организирани в кметства, спортни зали и салони за тържества - от големите градове до селата.

Разпределянето на данъците, демокрацията с широко участие на населението, организацията на държавните служби - бившият инвестиционен банкер, който през 2017 г. стана най-младият президент в историята на Франция, предприе кампания в защита на политиката си, обявена за несправедлива от протестиращите.

"Упражнението", сметнато за безполезно от най-гневните участници в протестното движение, приключи на 15 март, но президентът поиска да завърши безпрецедентните дебати с най-известните френски интелектуалци, предавани пряко по общественото радио "Франс кюлтюр".

В отговор на писателя Паскал Брюкнер, който настоя за възстановяване на обществения ред, Макрон отбеляза, че насилието и вандализма в събота на "Шанз-Елизе", в сърцето на Париж, са били дело на рушители, а не на демонстранти.

Пред психолога Борис Сирюлник, икономиста Даниел Коен и социолога Люк Болтански президентът засегна и темите за задълбочаването на неравенството, реформата в закона от 1905 г. за разделянето на Църквата и държавата, както и за екологичния преход.

Според Макрон "жълтите жилетки" са "пренасяне в реалността на това, което се случва в социалните мрежи" - "невъздържан език и крайно насилие, прикрити зад анонимността".

Дискусиите продължиха до 2,30 ч. тази сутрин. Някои интелектуалци от левицата отклониха поканата.

Срещата отбеляза 11-ия дебат на държавния глава, който се срещна с кметове, граждани и младежи в десетина района.

Тези многократни прояви на президент, обещал в началото на мандата си рядко да взема думата, бяха разкритикувани миналата седмица от "гарантите", които трябваше да следят за независимостта на дебатите.

Въпреки критиките обаче, тези два месеца на дебати изглежда помогнаха на френския президент да повиши малко популярността си, след като през декември миналата година тя спадна до най-ниската си стойност.

Според допитване на института "Елаб" доверието към Макрон в началото на март е достигнало 31 процента, с 8 процентни пункта повече, отколкото през декември.