Прокуратурата да се заеме с невярната декларация на депутата от ИТН Александър Тодоров, който, докато е бил народен представител, е назначен за директор на Спортния тотализатор от спортния министър Радостин Василев. Това поискаха от опозицията след горещи дебати, избухнали още в началото на пленарното заседание по повод прекратяването на пълномощията му от НС, което е първа точка от дневния ред.

Според ГЕРБ и ДПС Тодоров е подписал декларация с невярно съдържание, че не заема висша публична длъжност по закона за КПКОНПИ.

От опозицията направиха аналогии с канадското гражданство на премиера Кирил Петков и попълнената от него декларация с невярно съдържание при поемането на поста министър на икономиката в първото служебно правителство.

"С една невярна декларация днес директор на тотото, утре министър-председател на България", заяви Хамид Хамид от ДПС. Той отбеляза, че за това обществото е разбрало от решението на СГС, с което се отказа вписване на новото ръководство на Тотализатора.

"Разбрахме от съда за това. Къде е свободата на словото? Или истината се крие в това, че медиите са слуги на медийния полигарх Прокопиев и той има най-силно влияние в България. Дали подписването на декларацията не се поощрява от едни действия на прокуратурата, които заметоха декларацията на Кирил петков най-услужливо?", попита депутатът от движението. "Прави чест на Конституционния съд, но явно новата политика на промяната е - "няма Конституция, няма закони, нас ни пази олигархът Прокопиев", заключи Хамид.

"Министър, който е юрист, назначава свой колега депутат за служител, като е безусловно наясно, че прави нарушение на закона. И колегата подписва декларация с невярно съдържание с пълното съзнание, че го нарушава. Защо е било това бързане? Защо е трябвало да бъде извършено това насилие срещу закона, срещу морала?", възмути се Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Той заключи по адрес на новите управляващи: "Едно и също действие, като започне да се повтаря, това става система". "Толкова арогантно назначаване на жени, братовчеди и любовници не е било и при комунизма", възкликна Чолаков. Той заключи, че очевидно целта е "партизанско завземане на властта в центъра и по места".

Самият Тодоров взе думата и отрече да е нарушил закона.

"Нарушение на закона няма. Не съм назначен, избирането ми се конституира от вписването ми в Търговския регистър, така че тези твърдения не отговарят на истината", оправда се Александър Тодоров по повод спирането на заповедта на министъра от страна на Софийски градски съд.

"Вие сте директорът и сте юрист, нищо, че не е вписано в регистъра. Вие сте декларирали, че не заемате публична длъжност", упрекна го Дани Каназирева от ГЕРБ, която продължи да настоява, че депутатът е написал в декларацията за конфликт на интереси, че не заема публична длъжност, а все още е в парламента.

Ива Митева от ИТН обори като неверни твърденията на опозицията, че има декларация с невярно съдържание.

Юристката обясни, че по закон "има един едномесечн срок, в който лицата с несъвместимост трябва да я ликвидират. "Александър Тодоров е заявил ясно и категорично, че е народен представител и че до вписването в Търговския регистър той ще прекрати своето пълномощие", обясни бившата председателка на парламента.

"Няма никакво основание за този спор, нали не предполагаме, че всички, които ги назначаваме на някаква длъжност, ще са безработни", реагира тя на обвиненията на ГЕРБ и ДПС.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също се включи в горещия спор, като коментира въпроса с назначенията на роднини, за което бяха упрекнати управляващите.

"Юлия Ненкова Ваша майка ли е и не е ли избрана за шеф на КЗК? И Вие тогава народен представител ли сте били?", захапа той Александър Ненков от ГЕРБ, който разкритикува управляващите, че не са устроили конкурс за шеф на Тотото. Ненков отвърна, че не е достойно да се намесват роднини, а майка му е достатъчно уважаван професионалист.

"О, чудо, ГЕРБ и ДПС говорят за Конституция и спазването й", възкликна през смях от трибуната депутатът от ПП Искрен Митев.

От БСП пък обвиниха опозицията, че нарочно губела времето на парламента, за да не се стигне до темата енергетика и КЕВР.

В крайна сметка, след два часа жежки дебати кой как прави назначенията във властта, НС освободи Александър Тодоров от депутатските му правомощия със 148 гласа "за, 1 "въздържал се" и нито един "против".