Омбудсманът настоя за списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога. Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Омбудсманът предлага нарочна комисия или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества да състави списък с лекарства, които влияят върху пробите и този списък да бъде "отворен" - т.е. да може да се допълва.

Според нея гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивиратест за наркотици. Ковачева се противопоставя и на последиците в законодателство след такъв тип тестване, тъй като на практика се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана.

"Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно - тестване", посочва омбудсманът.

Ковачева посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт. Сред тези лекарства са и често използвани без рецепта като например нестероидни противовъзпалителни, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.