Консултативният съвет по законодателството към Народното събрание да бъде закрит - това е поискал шефът му проф. Огнян Герджиков в писмо до председателката на парламента Цвета Караянчева. Това е станало в последния работен ден на НС за годината, съобщи в. "24 часа".

"От 1 г. сме безработни, така че няма смисъл от съществуването на този съвет", констатира Герджиков.

"Народното събрание няма нужда от нас, приема си такива нормативни актове, каквито иска и може. И понеже капацитетът не е много голям, се приемат понякога странни текстове и дори недомислици." - коментира бившият председател на парламента и служебен експремиер.

През последните години той неведнъж е отправял остри критики към качеството на законодателството.

Съветът начело с Герджиков бе създаден в началото на мандата на този парламент от първия му шеф Димитър Главчев. Новото ръководство очевидно няма поглед да има такъв орган, смята професорът.

Това всъщност бе възобновяване на структурата, тъй като законодателен съвет имаше и по времето на самия Герджиков като председател на 39-ото НС. В него влизат видни юристи, които следят за качеството на законите.

За близо двете години от съществуването си сега обаче експертният орган е обсъдил промени само в 2 законопроекта - Кодекса на труда и АПК. Становището ни по АПК всъщност отложи приемането на промените с 6 месеца, тъй като се оказа, че има доста несъвършенства, поясни Герджиков. По думите му, съветът е дал 45 страници аргументирано становище и депутатите са се съобразили. След това обаче законодателите повече не са потърсили мнението на експертите.

"Явно нямат нужда от квалифицирана помощ. Очевидно е, че у нас професионализмът не е много на почит, а други неща", допълни Герджиков.

Той бе категоричен, че за изминалата година нито той, нито някой от колегите му в съвета не е взел и стотинка от парламента. По принцип на членовете на съвета се плаща за свършена работа.