На първото заседание на служебния кабинет, което се проведе днсе, беше приета план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори - те ще струват 29,9 млн. лева.

Силовият вицепремиер и военен министър ген. Стефан Янев, в чийто ресор са вътрешният ред и сигурност, ще поеме цялостната координация и организационно-техническа подготовка на вота на 26 март. Той ще отговаря и за изборите извън страната.

"Провеждането на добре организирани, честни, демократични избори е друг приоритет. Това ми е голяма амбиция - да направим много решителни крачки срещу това много уродливо явление, на което сме свидетели от години - срамна търговия с гласове. Нямам илюзията, че ще се справим 100%, но поне да се проличи много решителна крачка, защото не сме европейска държава, ако продължаваме да търгуваме с гласове", обяви проф. Герджиков.

Според него трябва да бъде конструиран Изборен борд, който да подпомага провеждането на вота. Ще бъде впрегнат и много мощен екип, който на места да може да следи за всички тези явления - "паразитни, вредни", каза още той.

Служебният премиер допълни, че ще потърси абсолютното съдействие на областните управители.

"Там, където имаме сведения, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, ще бъдат сменени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за провеждането на честни избори. Не си правя илюзията, че няма да има опити и някъде няма да има пробив, но поне няма да е в този мащаб, на който сме свидетели през последните години", добави той.

Огнян Герджиков даде срок от две седмици на служебните министри да направят доклади за състоянието на ведомствата и ги призова да бъдат безкомпромисни с обществените поръчки, особено с тези след подадената оставка на кабинета "Борисов 2".