Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция (Глобално споразумение за сигурна, организирана и регулярна миграция - б.р.). Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с "въздържал се", съобщиха от правителствената информационна служба.

Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани.

Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос призова преди два дни страните членки на ЕС, обявили се срещу подкрепяния от ООН пакт по миграцията, да преосмислят позицията си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В интервю за германския в. "Велт" Аврамопулос е цитиран да казва, че не разбира противопоставянето срещу споразумението, което не налага нищо на никого. Той призовава държавите, отхвърлили пакта, да преосмислят позицията си и да го подкрепят.

Необвързващото споразумение беше прието през юли в Ню Йорк от всички страни членки на ООН, но впоследствие предизвика силно противопоставяне от националистите в Европа и другаде, а членки на ЕС, сред които Унгария, Австрия, Полша (България, Словакия и Естония - б.р.) излязоха от него или изразиха възражения, отбеляза АП.

 На снимката: Спасени край бреговете на Либия мигранти бяха качени на борда на малък испански рибарски кораб на 30 ноември