Социалистическата партия на португалския премиер Антониу Коща се очаква да излезе като победител от днешните парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Антониу Коща

Снимка: АР/БТА

Общо четири екзит пол проучвания дават на лявоцентристката партия между 33,3 и 40 процента от гласовете. Това ще й даде повече депутатски места спрямо изборите през 2015 г. след четирите години на силен икономически растеж.

Основната опозиционна сила Социалдемократическата партия получава 24,2-31 процента.

Така обаче партия на премиера Коща не получава мнозинство в 230-местния парламент в Лисабон и ще се наложи да бъде формирана коалиция или с крайната левица, или с нови партньори.

Португалската Социалистическа партия е една от малкото успешни в европейското социалистическо семейство. Тя дойде на власт през 2015 г. чрез безпрецедентен съюз с Левия блок и Комунистическата партия, макар че изборите бяха спечелени от коалиция от десни партии.

Португалия, която пострада тежко от дълговата криза, тогава излизаше от спасителен план в размер на 78 милиарда евро (2011-2014 г.), дадени назаем от Брюксел и Международния валутен фонд в замяна на драстични бюджетни икономии, реформи и приватизации.

Антониу Коща и финансовият му министър Мариу Сентену, който от края на 2017 г. ръководи Еврогрупата, започнаха да отменят икономиите на десницата и определиха за свой приоритет възстановяването на покупателната способност, като същевременно се възползваха от благоприятната конюнктура, за да продължат да оздравяват държавните сметки.

Страната в момента е с най-високия си икономически растеж от 2000 г. - 3.5 процента през 2017 и 2.4 процента през 2018 г. Безработицата спадна до равнищата отпреди кризата - 6.4 процента през юли, а бюджетният дефицит се очаква да бъде сведен до 0.2 процента тази година.

Коща успя да опровергае прогнозите на дясната опозиция, която предричаше, че ще му е изключително трудно да спази едновременно европейските си ангажименти и обещанията пред своите съюзниците.

 "Четири години по-късно можем да го кажем: всички те грешаха! Днес продължаваме да сме в еврозоната и сме обърнали страницата на бюджетните икономии", каза Коща на митинг в северния град Авейро във вторник.