Обсъждаме вариант за разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас. Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който е изолиран заради контакт със заразен от коронавирус. 

В началото на разговора той отбеляза, че се чувства добре. 

На 25 училища съм разрешил обучение в електронна среда. Продължават действията да се взимат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап, заяви министърът на образованието. 

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай, коментира Вълчев. По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища.

Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие, заяви Вълчев. 

"До края на седмицата ще бъдат дадени още насоки на училищата. 600 са заразените с COVID-19 учители. Има повишен дял на учителите, които са подали молби за отпуски. Нямаме достатъчно заместващи учители", разясни част от проблемите в системата Вълчев.

Министър Вълчев коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

При тях не може да се има компенсаторен механизъм за обучение. Променя се наредбата с която се увеличават дните в които децата ще отсъстват по решение на родителите, категоричен е образователният министър.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.