Думи на областната управителка на Перник Ирена Соколова (ГЕРБ) от речта й на турнир на младите физици в града предизвикаха подигравателни коментари в социалните мрежи, съобщи в. "Сега".

"Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и за мен беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното - казва Соколова. - И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента, а ако е, освен ядрото, навсякъде заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото, всъщност, ще даде силата на топлината", казва тя. 

Видеото с нейното изказване се разпространява във Фейсбук, като предизвиква и шеги със Соколова.

Бившата депутатка, която е завършила социална психология и психотерапия, всъщност се опитва да преразкаже популярен мисловен експеримент, чиято цел е да се подчертае важността на налягането за високата температура на слънцето. Но бърка. Слънцето е изградено основно от водород (73,46%), а не от въглерод (0.29%). Бананите пък основно са изградени от кислород (около 70% в тях е вода), а водородът в тях е едва 9,78%. А и не водородът е важен в мисловния експеримент, а масата. Слънцето е горещо, благодарение на огромната си маса - 333 000 пъти по-голяма от тази на Земята - която оказва огромно налягане върху ядрото му. Идеята е, че дори и да се замени водородът около Слънцето с банани, или какъвто и да е друг материал, който има същата маса, налягането върху ядрото му ще си остане същото и Слънцето ще продължи да грее и да свети.

Само дето това няма да продължи дълго - много малка част в бананите е водород и звездата бързо ще загуби енергия и ще загасне. Изчислено е и колко банана ще са необходими за осъществяване на този мисловен експеримент: при средно тегло от 125 грама на банан, ще трябват 16 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 броя. Което е невъзможно, а изборът точно на банани е, за да се подчертае шеговитостта и абсурдността на въпросния мисловен експеримент.