През 2024 г. българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен европейски, с високо качество аутобан от София до Варна, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

С добри темпове върви 52-километровата отсечка от автомагистрала /АМ/ "Хемус" до разклона за Ловеч и Плевен. Започнали са и подготвителните дейности по изграждане на 84-километровото трасе до Велико Търново. Строят се инженерни пътища, премахва се хумусният слой от имотите, които ще бъдат засегнати.

Хубава новина за Северна България е, че възложихме и строителството на магистралата от Русе до Велико Търново, която ще се изгражда с европейски средства на три лота. Строи се и основната пътна връзка на Северозападна България - Видин - Ботевград. Отчита се бърз напредък по трасето Ботевград - Мездра, е казал добави Нанков. Той е съобщил, че от утре започва ремонт на 16,5 километра от проблемния участък на АМ "Тракия" - между пътната връзка с АМ "Марица" и "Чирпан - Изток". Очаква се да завърши до Великден, за да не се пречи на трафика за празника и на туристическия поток през летния сезон. Нанков е дал пример и с друг проблемен участък, строен от предишни правителства - АМ "Струма" /бившата АМ "Люлин"/, където снощи се свлече скална маса. "Това е най-скъпата магистрала, строена в България от 2007 г., а се срутва. Две години укрепвахме участък преди София, вчера имаме ново срутване", е казал Нанков.

Предстои завършването на тунела "Витиня" на АМ "Хемус". Там се чака само осветлението от германска фирма, която е имала проблеми с доставката през декември. За магистрала "Струма" зам.-министър Нанков е информирал, че е останал само най-тежкият участък - през Кресненското дефиле. Има избрани изпълнителни, но ще се изчака окончателното произнасяне на ЕК за взетите екологични мерки. Очаква се до края на годината да се финализира изграждането на тунела "Железница" и мостовите съоръжения преди и след него. До края на годината ще приключи и най-тежкият участък от магистрала "Европа" - от Калотина до Драгоман. Последният 16-километров участък от Сливница до София ще се изгражда със средства от ЕС.

Над 2200 са регистрираните свлачища в страната, от които 990 са активните. За миналата година са се активизирали наново 40 стари свлачища, а 6 са новорегистрираните. Само в рамките на този месец има над 50 новообразувани, а причините са климатичните явления, свързани с високите температурни амплитуди, преовлажняване на почвите и скалните масиви.

"Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота", е заявил зам.-министърът. Той е обяснил, че "трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само аварийни мероприятия".

На свлачището по пътя за Рилския манастир предстои да се реализира втори етап от укрепителните дейности, който предвижда направата на тунелна завеса с дължина около 97 м и укрепване на земните пластове. Държавата се намесва мигновено, работим и превантивно, където можем, но имаме над няколко хиляди проблемни точки с потенциал за срутвания, отделно над 2200 свлачища, които обхващат над 200 000 декара, е заявил Нанков.