Председателят на парламентарната група на ОП Волен Сидеров заяви, че отлагането и поставянето на широк обществен дебат е правилното, разумно решение. Това според него е стъпка напред в повишаване на коалиционната култура. В последните седмици имаше някои скърцания между ГЕРБ и ОП, но в момента съм удовлетворен, коментира Сидеров, цитиран от БТА.

Явно има натиск отвън, явно има и напрежение в България, решението на ГЕРБ е правилно - нека да има обществено обсъждане, нека има колкото се може повече мнения и тогава да се вземе най-мъдрото решение, заяви той.

Волен Сидеров подчерта, че Обединените патриоти са против насилието над жени, деца и мъже. Ако темата и тревогата е наистина насилието над жени, деца, не виждам защо да не бъдат предприети законодателни мерки, посочи той.

Искрен Веселинов заяви, че с колегата му Християн Митев са внесли питане до министъра на правосъдието за това на кои минимални стандарти, отбелязани в конвенцията, България още не отговаря. Те са попитали и какви политики и мерки могат да се предприемат, за да се постигнат резултати в борбата с домашното насилие.

Темата за насилието над жени за нас не е безразлична, ние оставаме категорично на позиция, че ще подкрепим такива мерки, както сме ги подкрепяли до момента, каза още Веселинов.

Попитан дали ще подкрепят референдум по темата с конвенцията Волен Сидеров заяви, че е много важно как ще се формулира въпросът.

Председателят на Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов от ОП заяви, че дори конвенцията да се приеме със съпътваща декларация, тази декларация няма да има правна стойност. Няма как в тази конвенция да се съгласим с пет от нейните членове, които на практика променят цялата същност на документа, каза той. Един от текстовете по думите му отваря врата за еднополовите бракове.