Скандал отново се разрази в парламента, след като председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че законопроектът на Николай Хаджигенов за Закона за НСО не е приет, въпреки че бе подкрепен от 98 депутати, 1 "въздържал се" и 1 "против", с мотива, че няма 121 народни представители.

Трибуната беше обсадена от депутати с искане за прегласуване. Тошко Йорданов и Мая Манолова се опитаха да вземат думата, а други народни представители извадиха телефоните си да снимат скандала.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" поиска поименно повикване на депутатите в залата.

Десислава Атанасова пък поиска проверка на кворума чрез електронната система от името на ГЕРБ.

125 се оказаха депутатите в зала след поименната проверка. Затова и Кирова подложи на прегласуване законопроекта. След поредното гласуване се оказа, че само 101 души са подкрепили законопроекта, а само 1 се е въздържал. В това гласуване не участваха от ГЕРБ. "Няма кворум и не се приема", обяви Кирова.

Тя обаче бе освиркана от депутатите на ДБ, ИТН и ИБГНИ, които се качиха на трибуната при нея. "Закривам заседанието", каза Кирова и би звънеца.

Това обаче още повече ядоса колегите ѝ. Зам.-председателките на парламента Виктория Василева от ИТН и Татяна Дончева от ИБГНИ дори се скараха пред трибуната. Според Василева никъде в правилника не пише, че за да се приеме този закон, трябва 121 депутати да гласуват "за", но Дончева я контрира, че трябва да има над този брой депутати в залата. В крайна сметка обаче заседанието бе закрито и Кирова слезе от трибуната.

Според ГЕРБ законопроектите не може да се разглеждат в пленарната зала, след като не отговарят на всички изисквания според правилника на парламента.

Споровете се нагорещиха, когато на трибуната се появи депутатът на ГЕРБ Маноил Манев. Популизъм нарече той предложенията на Хаджигенов и Митева.

"Темата с НСО е тема на всеки нов популист. Появи ли се популист в тази зала, първата тема е НСО. НСО не е таксиметрова фирма, не е транспортна организация. Тя е първата служба в тази държава. Не е само Уикипедия, добре е да замълчите, защото доказахте некомпетенцията си неведнъж", каза още Манев и припомни, че много пъти ГЕРБ е получавала критика за законопроекти с промени в заключителните разпоредби, а 4 такива ще се направят с предложенията на Хаджигенов и Митева.

"Популизъм ли е, че Борисов накара министрите да слязат от колите за няколко месеца, докато обществото забрави. Самият премиер Борисов е узрял за тази идея, след като поиска публично това да се случи", отговори му Ива Митева.

Според законопроекта на Николай Хаджигенов НСО ще охранява само президента, премиера и председателя на парламента.

Без охрана остава главният прокурор, министрите, заместник-председателите на парламента и бившите премиери, президенти и председатели на НС.

"Возенето на определени длъжностни лица е тип охрана. Какво налага кметът на София да ползва кола на НСО? През годините охранителите са били разхождачи на кучета, купувачи на храна, но не и охрана", заяви в НС Хаджигенов.

Подобно е и предложението на законопроекта на "Има такъв народ", но въпреки че дебатите приключиха и при двата законопроекта, заради скандалите и поименната проверка на кворума, той все още не е подложен на гласуване.

А малко по-рано самият Тошко Йорданов се скара на своята съпартийка Ива Митева отново заради гласуването на закона за НСО.

"Позволявате си в рамките на една минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го, след това имаше мнозинство и вие си позволявате да казвате кое и кога да приемаме. Ако ви се прибира, прибирайте се. Същото се отнася и за БСП - ако ви е страх от закона за НСО, излезте и гласувайте. Къде са ви хората? Или парламентът тук е да идваме само рано сутринта, да дадем по едно интервю за журналистите и да си излезем?", заяви Йорданов.

До напрежението в зала се стигна, след като Йорданов поиска още днес да се гледат промените, предложени от партията в Закона за НСО, с които да се премахне охраната от службата на главния прокурор. Според програмата те са насочени като първа точка утре.

Първото гласуване на предложението обаче претърпя провал, защото едва 113 гласуваха за него, а Митева обяви, че кворум няма. След това тя поиска проверка на депутатите в зала, която показа, че вътре са 140 души. При повторното гласуване обаче кворум отново нямаше. Затова Митева реши, че точката не може да се гледа днес. Това провокира и изказването на Йорданов.

Няма да го предложа за прегласуване, защото имаше две гласувания. Няма основание за прегласуване. Конституционния текст казва, че парламентът открива заседанието си при 121 души кворум и логиката на съда е, че ако има проверка непосредствено преди гласуване, се приема, че в залата е имало 121 души и са присъствали, но не са участвали в гласуването. Ние направихме точно това. Така че, ако следвам практиката на конституционния съд, заседанието трябва да продължи, каза Митева.

След заседанието депутатите все още не знаеха дали са приети поправките в закона за НСО.

Според нас текстовете са приети, вторият законопроект би трябвало да е приет със сигурност, защото е гласуван след проверка на кворума и имаше достатъчно хора в залата, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Николай Хаджигенов /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/, който е вносител и на един от двата проекта.

Първи беше гласуван именно неговият законопроект и председателстващият заседанието Росица Кирова обяви, че не е приет. За първия път е дискусионно положението, най-вероятно не е приет, но това не е драматично - ще направим предложенията между първо и второ четене, каза Хаджигенов и допълни, че различията между двата законопроекта са дребни.

Добре дошли в диктатурата на ГЕРБ отново, видяхме как изглежда статуквото, коментира той днешната ситуация в пленарната зала. Според него утре сутринта председателят на парламента Ива Митева ще обяви какво точно се е случило днес.

Сега всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Ива Митева, която трябва да каже какво се случва с тези два законопроекта, защото е недопустимо това, което наблюдавахме в пленарна зала, коментира и Станислав Балабанов /ИТН/.

Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото, те пожелаха по всевъзможен начин да съхранят и главния прокурор Иван Гешев, и Бойко Борисов, и бившата председателка, каза Балабанов.

Александър Ненков /ГЕРБ-СДС/ обаче смята, че двата законопроекта не са били приети. Според него не е имало необходимото мнозинство и кворум за приемането.

Ние сме в изолация, няма какво да се очаква от нас, който има желание да приема такива законопроекти, трябва да си подсигури мнозинство, коментира той. А и не беше необходимо да се бърза толкова в днешния ден, ако бяха го направили утре сутринта, най-вероятно колегите от БСП щяха да подкрепят законопроектите, да има необходимия за гласуване кворум, допълни Ненков.

Ивайло Мирчев /ДБ/ каза, че новият правилник е бил променен точно заради такива случаи и допълни, че двата законопроекта са били приети.