Народното събрание отхвърли предложението на БСП за увеличение на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на 5600 лв. Гласуваха 170 депутати, от които "за"- 76, "против" - 18 и 76 "въздържал се". Предложеният на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца предвиждаше освен увеличение на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на десет минимални работни заплати и разширяване на еднократна помощ за учениците до четвърти клас.

Предложенията предизвикаха продължителен и остър дебат в зала и размяна на упреци в популизъм между управляващи и опозиция.

Весела Лечева мотивира необходимостта от промените с демографската криза и необходимостта от мерки за поощряване на отговорното родителство. Във финансовата обосновка на законопроекта е записано, че с еднократна помощ от 250 лв. ще бъдат обхванати 120 хиляди деца до четвърти клас, за които ще са нужни допълнително 90 млн.лв.

В хода на дебата Клавдия Ганчева заяви, че народните представители от ГЕРБ ще се въздържат от подкрепа за този закон. Тя посочи, че в мотивите на вносителите няма посочени конкретни източници за финансиране и това противоречи на Закона за публичните финанси.

"Финансовото стимулиране не може да бъде водеща мярка за насърчаване на раждаемостта. Ние от партия ГЕРБ ще се въздържим от подкрепа за този закон", каза Ганчева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори като упрекна управляващите, че за един месец правят два пъти актуализация на бюджета, а в същото време твърдят, че такава не е възможна за въпросните 90 млн.лв. Нинова цитира данни, според които в риск от бедност или социално изключване живеят 41 на сто от българските деца, а делът на работещите бедни достига 10 на сто. "Демографският проблем наистина изисква национално съгласие. Не може да си затваряте очите с клишетата "няма пари", трябва да се прави актуализация на бюджета, правителството се справя добре", каза Нинова.

Светлана Ангелова от ГЕРБ отговори като попита лидера на БСП, дали смята, че с 250 лв. еднократна помощ и то давана на два пъти, ще се реши проблемът с бедността и със задържането на децата в училище. "Това е една утопия, която искате да наложите. Това е поредното популистко предложение от ваша страна. Много ви моля, качете се на машината на времето и се върнете в 2019 г. Стига с тези социални помощи. Социалните помощи бяха в едно друго време, когато вие управлявахте - когато заплатата беше един долар и хората не можеха да си купят един хляб", каза Ангелова. "Хората имат нужда от работа, а не от социални помощи", допълни тя.

От последвалите изказвания Корнелия Нинова заключи, че управляващите нито желаят, нито искат да работят за решаването на проблемите.

"Призивът да влезем в машина на времето по-скоро го отправете към вас", каза в реплика лидерът на левицата. "Уважаеми граждани за европейско развитие на България, отворете си очите - махнете розовите очила", обърна се към управляващите Нинова.

Димитър Главчев от ГЕРБ посочи, че именно правителството на Бойко Борисов е възложило на БАН разработка за справяне с демографската криза. Главчев заяви, че въпросният доклад е бил представен на правителството и по него вече работят три министерства. Главчев препоръча на опозицията преди да правят предложения да се запознаят с доклада на БАН.

Хасан Адемов, председател на ресорната социална комисия в парламента заяви, че ДПС са съгласни, че проблемите на демографията са една изключително важна тема, но предложението на БСП не решава проблемите.

Валери Симеонов от "Обединени патриоти" заяви, че предложеният законопроект е "повърхностен", "написан по пижама, преди лягане" и "колкото да привлече внимание с една болна за обществото тема". Той посочи, че няма гаранция, че разписаните в закона допълнителни средства ще бъдат за връщане на децата в училище. "Много често тези помощи ще бъдат изпити и изядени", коментира той.

От БСП апелираха за приемане на закона на първо четене, така че да има възможност да бъдат правени предложения между двете четения.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова отговори, че вместо да предлагат нещо ново от левицата, вече две години и половина предлагат една и съща мантра. Тя подчерта, че мерките, предлагани от левицата, се обсъждат не за пръв път.

Ангелова бе категорична, че предложеният вариант е дискриминационен както за децата, така и за родителите, тъй като еднократната помощ за раждане на дете и към момента се е отпуска без изискване родителят да бъде осигурен в последните 24 месеца.