Националната служба за охрана ще може да махне гардовете на бившите премиери Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков, без да чака да изтекат 4 години от края на управлението им.

Това става възможно, след като по предложение на служебния премиер Гълъб Донев бяха приети промени в правилника на службата, пише "24 часа".

Специална комисия в НСО ще може периодично да прави преглед дали бившите премиери и председатели на парламента наистина са заплашени. И ако не са, да им свали охраната.

Бившите премиери и шефове на НС имат право на охрана от НСО 4 години след като е приключил мандатът им. В момента от министър-председателите с такава се ползват Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. От шефовете на НС охрана има пък за Цвета Караянчева, Ива Митева, Никола Минчев.

По закона всеки от шестимата му се полага автомобил на НСО с един шофьор и още един охранител.

Цвета Караянчева не ползва вече охрана и автомобил на НСО. Председателката на 44-ото народно събрание се отказа от гарда веднага след като изтече мандатът ѝ. 2-3 месеца по-късно Караянчева реши да не ползва повече и автомобил на Националната служба за охрана.

Бойко Борисов пък се охранява от НСО заради заплахи към живота му, стана ясно през лятото на 2021 г., когато тогавашните депутати бяха решили, че трябва да свалят охраната му. Сигналите бяха разказани от шефовете на НСО и разузнаването на изслушване в парламентарната комисия по специалните служби, която разглеждаше законопроекта. Въпреки това охраната на Борисов бе намалена. Лидерът на ГЕРБ обаче не ползва автомобили на службата, а такива, закупени от ГЕРБ, които са дадени за ползване на НСО.

"Това е добро решение, по принцип и сега се практикува и няма бивш председател на НС, който да ползва все още охрана", коментира шефката на 45-ия и 46-ия парламент Ива Митева. Тя напомни, че от ИТН са внасяли закон в този дух и в двата кратки парламента, но стигнало време да бъде приет само на първо четене. Самата Митева се е отказала от охраната си, а след това и от колата на НСО. И каза, че по закон и сега след края на мандата охраняваното лице може доброволно да го направи.

Промяната в правилника се прави, за да може НСО да спестява пари от охраната на випове, защото със зачестилите избори и смени на правителства кръгът на имащите право на охрана се разширява прекалено много, пише в мотивите си служебният премиер Гълъб Донев.

Освен нуждата от гардове НСО ще преценява и дали служебни автомобили да продължават да возят бившите властници, което също щяло да спести много пари на службата, информира още изданието.

Пак за да се спестяват средства, охранителната служба няма да пази постоянно почивната станция "Шабла". Причината е, че тя се ползва много рядко и от години там не е стъпвало охранявано от службата лице, разяснява в мотивите си Донев. Все пак, ако държавник реши да почива на "Шабла", за времето на престоя му ще бъде осигурявана охрана и за цялата почивна станция.

Гардовете на НСО ще бъдат подлагани периодично на детектор на лъжата, предвижда пък друга от промените в правилника, предложена от служебния министър-председател.