Парламентът отхвърли на първо четене предложените от БСП законови промени срещу двойните стандарти при храните. С измененията се предвиждаше да се въведат сертификати за съответствие за храните, произведени извън България.

Промените в Закона за храните бяха отхвърлени със 102 гласа "за", 23 "против" и 81 въздържал се.

Светла Бъчварова от "БСП за България" обясни, че с измененията се предлага тези продукти с утвърдени търговски марки в ЕС да имат сертификати за съответствие, за да са сигурни потребителите у нас, че са същите като тези, които се продават в Западна Европа. Тя посочи, че за българските продукти не се предвижда такъв сертификат, защото в страната има физически контрол, който винаги може да установи дали написаното на етикета се предлага и на пазара.

Бюрхан Абазов от ДПС подкрепи законопроекта като първа крачка за решаване на проблема с двойните стандарти при храните, но посочи, че са необходими корекции по няколко въпроса, първият от които дали сертификатът да се издава от официален орган на страните-членки или от самите производители. Той обясни, че, ако сертификатът се издава от официален орган, се вменява задължение на страните-членки. Това, без да се синхронизира цялото европейско законодателство, трудно би се постигнало, смята Абазов.

Снимка: БТА

След отхвърлянето на законопроекта Драгомир Стойнев от "БСП за България" коментира, че не е нормално ГЕРБ да подкрепя двойните стандарт при храните и поиска прегласуване, при което текстовете отново не получиха подкрепа.

В отрицателен вот Десислава Танева от ГЕРБ посочи, че предложеният законопроект от БСП не може да породи правен ефект и се прави единствено с цел политическо говорене и популизъм. Текстовете могат да бъдат разглеждани единствено след нотификация от ЕК, отбеляза тя. Танева посочи, че предложеният от Министерския съвет нов закон за храните е на втора нотификация в ЕК и се очаква до края на месеца да бъде върнат и Народното събрание да продължи второто му четене.