Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева, реши окончателно парламентът.

На второ четене се разглеждат текстовете от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Обезщетението трябва да е валидно за цялата година, а не от обнародването на закона в "Държавен вестник", тъй като той влиза в сила със задна дата, съобщава БНР.

Повечето поправки обаче влизат в сила от 1 август, например - ръст на минималните осигуровки за земеделските стопани от 710 до 780 лева.

Минималният осигурителен доход се приравнява на минималната заплата от 780 лв., решиха окончателно депутатите.

От БСП настояха минималното възнаграждение да бъде увеличено до 850 лева: "Хайде да приложим пък този път европейското право - минимална заплата, която да е 50% от средната, сега и веднага от 1 юли. 850 лв. за 500 хил. работещи бедни", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се обърна към мнозинството с думите- "самозвани евроатлантици".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" репетираха, че това е формулата от началото на следващата година, но не е честно спрямо бизнеса промяната да се прави в средата на настоящата.

За ДПС най-важно бе запазването на минималните вноски за земеделските производители и тютюнопроизводителите.

"Тъй като, когато бъдат увеличени минималните осигурителни прагове на 780 лв., на годишна база сумата, която те трябва да заплатят само за осигуровки, е около 3000 лв. и това е без такса за счетоводител", посочи Селим Али.

Аргументи в тази насока даде и Ирена Димова от ГЕРБ-СДС: "Знам, че трябва да има всичките да са еднакво поставени към социалната система, но трябва да отчетем и другите фактори, които влияят върху родното производство и върху фермерите. Затова ви моля за подкрепа на настоящото предложение", заяви Димова, която бе репликирана от Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ, според когото най-малките трябва да имат адекватно подпомагане през бюджета на земеделското министерство, а не през Държавното обществено осигуряване "...защото когато дойде време те да получат, лицата трябва да знаят, че кой колкото е внесъл, толкова ще получи".

По-рано депутатите одобриха окончателно бюджета на здравната каса, която ще разполага с малко над 7 милиарда лева.

 Парламентът прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г.

В сряда следобед парламентът прие на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., съобщи БТА.

Депутатите гласуваха балансиран бюджет на ДОО, като са предвидени приходи и трансфери в размер на 21 801 400 000 лева и също толкова разходи. Разходите за пенсии за 2023 г. са 19 168 164 500 лева. Планираните приходи от осигурителни вноски са 11 080 450 000 лева, предвиден е и допълнителен трансфер от държавния бюджет за покриване недостига от средства в бюджета на ДОО в размер на 10 225 400 000 лева.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се увеличава от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г. Отхвърлено беше предложението на "БСП за България" обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде повишено на 850 лева.

От 1 август т. г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се увеличава от 710 на 780 лева. От ДПС искаха да не се вдига минималният осигурителен доход за земеделските производители и той да остане 710 лева, но това предложение не беше прието.

Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

От 1 юли т. г. се осъвременяват с 12% пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на миналата година. От 1 юли минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 523,04 лева, решиха депутатите.

Отхвърлено беше предложението на БСП за увеличаване на дневното минимално обезщетение за безработица от 18 лева на 23 лева, както и искането на социалистите с 15 млн. лева да се увеличат разходите за персонал в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ).