Ана Бърнабич, която получи мандат да състави новото сръбско правителство, заяви днес, че то ще бъде проевропейско, но ще запази и приятелските си отношения с Русия и Китай, предаде Асошиейтед прес. Бърнабич каза това в обръщение пред парламента, който тази вечер гласува състава на правителството, доминирано от съюзници на президента Александър Вучич.

Бърнабич, която ръководеше и предишния кабинет, каза, че задача на новото правителство ще бъде да ускори процеса на европейска интеграция на страната, като съгласува реформите и върховенството на закона с изискванията на ЕС.

Макар формално да се стреми към членство в ЕС, Сърбия засилва икономическите, политическите и военните си връзки с Русия и Китай.

Управляващата Сръбска прогресивна партия /СПП/ на Вучич спечели изборите на 21 юни, които бяха бойкотирани от някои от главните опозиционни партии. СПП спечели 188 мандата в 250-местния парламент, а останалите бяха заети от съюзници на Вучич или представители на малцинствата.

Бойкотът на опозицията бе обявен заради "липсата на условия за свободни и честни избори" и заради опасността за здравето на хората, които гласуваха в разгара на пандемията от коронавирус. Главните опозиционни партии заявиха днес, че новото правителство, което ще има 21 министерства, е нелегитимно и е резултат от "подправени избори".

Още преди да бъде формирано новото правителство, Вучич обяви, че ще има предсрочни избори през април 2022 г. Някои анализатори смятат, че това решение за предсрочен вот е резултат от натиска от страна на ЕС, чиито представители изразиха опасения, че изборите през юни не са били нито свободни, нито честни.