Военният министър Аню Ангелов и началникът на кабинета му Йордан Божилов бяха част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която беше в САЩ преди десетина дни по покана на американския президент Барак Обама.

Мотивът за постоянното присъствие на американската армия на наша територия е да се постигне по-голяма сигурност в региона, пише всекидневникът, като се позова на източници от МО. От друга страна, ръководството на армията ни вижда възможност войската ни да тренира и да се обучава с по-опитните американски бойци.

От МО са поискали САЩ да изпращат повече войници на полигон "Ново село" до Сливен, както и да има постоянно военно командване от US армия там.

Според договора за използване на съвместните българо-американски съоръжения в страната ни могат да пребивават постоянно 2500 войници от американската армия. Техният брой може да стига до 5000, но само за 90 дни. Това е период, който е даден, за да може да се извърши съответната ротация на контингентите и техниката.

Договорът между България и САЩ за отдаване на наши военни бази беше подписан през пролетта на 2006 г., припомня "Труд". Той има 10-годишен срок и може да бъде прекратен едностранно след едногодишно уведомление. Освен полигон "Ново село" САЩ могат да използват авиационните ни бази "Граф Игнатиево" и "Безмер", както и един военен склад до Бургас.

Откакто САЩ имат бази у нас, най-използван е бил полигон "Ново село". През годината на два-три пъти там се провеждат учения, като от страна на САЩ идват малки подразделения - до взвод или батальон. Тренировките продължават не повече от десетина дни. След това американците се връщат в базите си в САЩ или в Европа.

МО отрече

Министър Аню Ангелов заяви, че България не е отправяла искане към Съединените щати за постоянно разполагане на американски войски на наша територия.
Не става дума за ново споразумение, за интензифициране на контактите във военната област между двете страни. Целта е увеличаване на тренировките и подобряване на обучението на българските военни. Това уточниха по-късно от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В началото на ноември Съединените щати разположиха първата си бойна единица в Полша. Около 200 души военен и цивилен персонал са разположени във военновъздушната база "Ласк" край Лодз.