Пет нови министри в кабинета "Борисов 3" вече са факт след като положиха клетва в парламента. Последва и традиционната щафета на "приел-предал" в съответните министерства.

С братска прегръдка досегашният здравен министър Кирил Ананиев прие поста на финансов министър от предшественика си Владимир Горанов.

Министър Ананиев отбеляза, че ще осигури приемственост в ежедневната оперативна дейност и ще положи необходимите усилия за успешно приключване на бюджета за тази година в условията на пандемията от COVID-19, съобщиха на сайта на финансовото министерство.

Кирил Ананиев заяви, че ще продължи да разчита на настоящите заместник-министри на финансите Маринела Петрова и Росица Велкова, както и на екипа на министерството, пред който предстои и съставянето на проектобюджета за 2021 година.

Преди това Ананиев символично предаде поста министър на здравеопазването на проф. д-р Костадин Ангелов. Двамата обсъдиха водещите приоритети и проекти, които са ключови за сектор Здравеопазване.

Снимка: Министерство на здравеопазването

"Ограничаване разпространението на COVID-19 в страната, подкрепа за работещите в сферата на здравеопазването и реализацията на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система са сред основните ми приоритети", заяви новият здравен министър. Около тези цели ще бъдат фокусирани усилията на здравното ведомство, допълни проф. Ангелов.

От своя страна Кирил Ананиев посочи, че и от Министерството на финансите ще продължава да работи в подкрепа на българското здравеопазване и винаги ще бъде насреща да подпомага дейността на ръководния екип на Министерството на здравеопазването.

"Първата ми задача като вицепремиер и министър на туризма ще бъде да започна срещи със сдруженията в бранша.", написа във Фейсбук новият мистър на туризма Марияна Николова, която сменя Николина Ангелкова.

"Целта е да набележим спешни мерки за спасяването на летния сезон през август и септември. Разбира се да очертаем и дългосрочни такива за излизането на сектора от тежката криза, в която попадна заради световната пандемия от COVID-19. Аз съм диалогичен човек и заедно с бизнеса се надявам да вземем най-правилните решения за неговото стабилизиране", написа още Николова.

След това излезе с обръщение към туристическия бранш на сайта на Министерство на туризма и фейсбук профила си, като публикува и снимки от днешните си срещи.

Снимки: Фейсбук профил на Марияна Николова

Тя е започнала още този следобед срещи с туристическия бранш, за да се търси изход от кризата в най-засегнатия от коронавируса сектор - туризма, става ясно от обръщението й, цитирано от министерството.

"Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца. Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения. Ние имаме трудната задача да обмислим и да решим как да отворим вратите за туризма в условията на ограничения и често затварящи се граници и бариери. 

Моите намерения са още от първия ден заедно с представителите на бранша да актуализираме Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и да я адаптираме към новите условия. 

Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка. Днес хората, работещи в туризма имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни", отбелязва Николова.

Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени, отбелязва още тя в анализа на състоянието на туризма ни.

Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша, посочва още новият министър на туризма.

От Министерство на икономиката все още не са публикували на сайта информация за рокадата, като на сайта водещата новина е: "Министър Караниколов: С изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона".

Неговият досегашен заместник Лъчезар Борисов днес поема управлението на министерството. Борисов е дългогодишен кадър на ведомството.  Бил е зам.-министър и в служебното правителство на Огнян Герджиков, когато министър беше Тодор Седларски.

На сайта на МВР също няма информация за сдаването на министерския пост от Младен Маринов на Христо Терзийски, който досега ръководеше Главна дирекция "Национална Полиция". Но денят бе ознаменуван със съвместно съвещание на професионалното ръководство на МВР и ръководството на ВКП в сградата на Главна дирекция "Национална полиция". Темата бе отчитане на резултатите по противодействие на битовата престъпност. И макар и в отпуск до 9 август главният прокурор Иван Гешев отиде на съвещанието и награди вече бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов с отличие "Служебна благодарност" и предметна награда "Награден нож".