За 76-а поредна вечер недоволните от управлението на държавата се събраха в центъра на София с искане за оставка на премиера и на главния прокурор. Протестът преминава под наименованието "Велико Народно въстание 3". Първото от изданията на събитието - на 2 септември, стана арена на физически сблъсъци, но втората подобна демонстрация - на 10 септември, премина мирно и без ескалация на напрежението.

Всички снимки вижте тук >>

Третото от протестните въстания беше спокойно докъм 21.30 часа. Тогава протестното шествие стигна до паметника на Цар Освободител и обгради старата сграда на Народното събрание.

В един момент част от протестиращите, начело с отец Дионисий, Минчо Спасов и други емблематични за последните два месеца лица, опитаха да пробият полицейския кордон с намерение да мине от западната страна на сградата в посока храм-паметника "Свети Александър Невски". Последвалото замерване на униформени с вувузели наложи пристигане на тежко екипирани служители на МВР, които да помогнат за удържане на позицията.

Част от протестиращите, начело с Минчо Спасов, аргументираха промяната на маршрута с желанието си да се поклонят пред Паметника на Незнайния воин по случай днешния Ден на независимостта. Други, предвождани от отхвърления от БПЦ заради великденската заря през 2016 г. отец Дионисий, настояваха да бъдат допуснати до "Св. Александър Невски" с викове: "Пуснете ни на църква!"

Снимка: БТА

Към 22:30 часа в близост до старата сграда на Народното събрание беше взривена бомбичка. Това върна спомените за агресивните агитки от нощта на 2 септември и част от демонстрантите се оттеглиха в задните редици. Така пред вдигнатите щитове на полицаите остана по-агресивната част от протеста, предвождана от Минчо Спасов, който с високоговорител призова полицаите да докарат водните оръдия.

Снимка: БТА

Последваха още няколко опита за пробиване на кордона, но полицаите, подредени с няколко успоредни редици, успяха да удържат натиска. По непотвърдена все още информация при инцидента има задържани.

Снимка: "Булфото"

Напрежението утихна малко преди полунощ. Тогава протестиращите се разпръснаха, а на място пристигна кметът на район Оборище Николай Александров. Той заподозря, че изявеното желание за поклон пред паметника на Незнайния воин е свързано с нечисти намерения тъй като през цялото време достъпът за монумента е бил свободен, но с подход по улица "Париж" откъм булевард "Дондуков". 

Снимка: "Булфото"

В изявление пред Нова тв пък директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев обяви, че протестът на площад "Народно събрание" е нерегламентиран.

Снимка: "Булфото"

"Вчера в следобедните часове е постъпило уведомление от младежката организация на "Да, България" както до нас, така и до Столичната община. Има съгласувано разрешение за провеждане на протестни действия на площад "Независимост" и на паркинга пред БНБ. Това е единственото регламентирано протестно действие", обясни ст. ком. Хаджиев.

Снимка: БТА

Според него случващото се пред сградата на Народното събрание цели само ескалация на напрежението. "Гражданите имат абсолютното право да достигнат до паметника на Незнайния воин по всеки един маршрут. Сградата на НС е стратегически обект от националната сигурност и няма как да минат през полицейския кордон", каза още директорът на СДВР.

Снимка: БТА

По думите му по-рано през деня един човек е задържан на изградените ККП-та.

Снимка: БТА

"Получихме информация, че на протеста има провокатори", допълни шефът на СДВР.