Вчерашното гласуване на пакет "Мобилност" беше разочароващо, но това, което постигнахме последните две години, е това гласуване да се обезсмисли. Това обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ).

Европейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване.

"Следва т. нар трилог - преговори между ЕП, Съвета на ЕС и Европейската комисия, и тогава проектът влиза за гласуване на второ четене. Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на ЕП през април, предстои гласуване на второ четене преди изборите за евродепутати през май", уточни Новаков.

По думите му евродепутатите, които прокарват пакета, ясно си дават сметка, че той не може да бъде приет окончателно от този парламент, но се опитват да извлекат политически дивиденти преди предстоящите евроизбори.

Това вчера беше диктат на мнозинството - беше силово, включително бяха нарушени процедури на ЕП - ние внесохме 1200 поправки - минаха с пет гласувания - групираха предложения, само защото идваха от България не защото имат еднакво съдържание.

Гласуването вчера в ЕП Новаков определи като "диктат на мнозинството". Зелени евродепутати гласуваха празни камиони да пътуват из цяла Европа и да замърсяват, подчерта той.

Ако пакетът "Мобилност" бъде приет у нас -  малките превозвачи с по два, три камиона, със сигурност ще фалират, коментира българския евродепутът.