ГЕРБ денонсира коалиционното споразумение в частта му с доброволните формирования, заявиха от "Обединени патриоти" и поискаха ръководството на ГЕРБ да отговори има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление.

Този брифинг е вследствие на рязко променената позиция на ГЕРБ в зала, благодарение на която от Закона за МВР отпадна възможността за създаване на доброволни формирования, чиято основна цел беше да се борят с битовата престъпност в помощ на МВР, обяви съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов пред медиите в присъствието на цялата група.

Той посочи, че това е отдавнашно виждане на "Обединени патриоти", залегнало в управленската програма, потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Веселинов отбеляза, че текстовете, които е трябвало да бъдат гласувани, са постигнати в рамките на почти едномесечен диалог с ГЕРБ.

"Днес в зала ГЕРБ отстъпиха от този консенсус, повлияха се от една провокация на ДПС, която беше добре организирана, и на практика за нас едностранно денонсираха коалиционното ни споразумение", заяви съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти".

"Има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление", зададе той въпрос към ръководството на ГЕРБ. Веселинов попита и дали ГЕРБ занапред ще изпълняват коалиционното си споразумение с "Обединени патриоти" и ще управляват по одобрената програма или "ще продължат да бонифицират ДПС и да им вършат услуги, които не им се полагат". "Ако е така, им предлагаме да официализират връзката си с ДПС, а ние да излезем от управлението", заяви Веселинов.

Той коментира още, че от "Обединени патриоти" се чувстват освободени от всякакви ангажименти да подкрепят инициативите на ГЕРБ в парламента, поне докато не получат отговори на въпросите си. "Няма да търсим ГЕРБ за следващи коалиционни съвети, оставаме инициативата в тях", заяви още той.

"Флиртът с ДПС за нас винаги е бил видим, но сме се стремили да го ограничаваме като вреден за държавата", коментира Искрен Веселинов.

В отговор на въпрос за бъдещото на коалицията, лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира: "Ако търсите новината, че с коалицията е приключено - нямате я все още". Той разясни, че коалиционното споразумение е денонсирано в един основен пункт - за доброволните отряди.

От ДПС коментираха решението си така: "Днес имаше още една победа на българския парламентаризъм - отхвърлянето на предложението от националистите за създаването на доброволчески отряди чрез Закона за МВР. Коментарът е на депутата Ахмед Ахмедов. Според него няма нужда да се преекспонира темата, защото против идеята си били и БСП, и Воля и голяма част от ГЕРБ. 

Дебатът

Днес парламентът не прие предложението на "Обединени патриоти" за създаване на доброволни формирования, които да оказват съдействие на полицейските органи.

Текстовете в Закона за Министерството на вътрешните работи бяха одобрени от ресорната парламентарна комисията, но след разпален дебат бяха отхвърлени при гласуването в пленарната зала.

От ДПС се обявиха против създаването на "тези шпиц команди" и нарекоха депутатите от "Обединени патриоти" "национал-социалисти". В едно малко населено място ще се създаде двувластие и хората отново ще се чудят къде е държавата, коментира Ахмед Ахмедов /ДПС/.

От БСП пък посочиха, че се дават правомощия, които не бива да се дават.

От "Обединени патриоти" защитиха текстовете и посочиха, че са първа крачка за изграждане на доброволни формирования в подкрепа на МВР за решаване на проблемите на битовата престъпност.

"Няма шпиц команди тук, няма замисъл да обличаме някакви хора с извънредна власт, обаче имаме желанието да мобилизираме почтените българи да помагат на полицията", коментира Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/. Той посочи, че крайният вариант на текстовете е премислен и балансиран, и е по-скромен от това, което патриотите са желали, но нещата трябва да стават постепенно.

Маноил Манев /ГЕРБ/ обясни, че доброволческите формирования ще работят единствено и само по време на провеждане на операция, съвместно с полицейския орган.

Въпреки тези разяснения обаче, текстовете бяха изненадващо отхвърлени при гласуването в пленарна зала с 26 гласа "за", 28 "против" и 64 въздържали се.

Предложението предвиждаше доброволецът да има право и да подпомага дейността на полицейските органи при осъществяване на охранителна дейност по опазване на обществения ред; да извършва проверка за установяване на самоличност; да предупреждава устно лице, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред. Предвиждаше се в доброволческите формирования да участват лица, които са вписани в регистъра на доброволците. За доброволец се изискваше да има най-малко основно образование, да е физически и психически здрав, да не е осъждан и да не е обвиняван за умишлено престъпление.