Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област.

Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП,а защото въпросът е принципен.

По-рано днес той Кантарджиев бе освободен от директорския пост в НЦЗПБ с решение на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Това стана с аргумента, че е пенсиониран, а на неговия пост застана проф. Ива Христова. Негови подчинени излязоха на протест с искане Кантарджиев да бъде възстановен. Те се срещнаха с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, който изказа признателността на Министерството на здравеопазването за дългогодишното успешно ръководство на НЦЗПБ и за професионализма му при управлението на COVID кризата. 

Възмущение и негодувание изразиха и от страна на ГЕРБ. Бившият премиер Бойко Борисов, ексминистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров реагираха остро срещу пенсионирането на директора на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Бившият премиер Бойко Борисов също се разгневи и заяви, че ще търси място за проф. Тодор Кантарджиев в ГЕРБ.