"Не може страната "да ври и кипи", а единственото съобщение на Министерски съвет днес да е за среща на премиера с ФК "Арда". Сигурно взема пак кампанията на ръчно управление, започва да раздава пари по места отсега" - това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По-рано правителственият пресцентър съобщи, че Бойко Борисов се е срещнал с президента на кържадлийския футболен клуб Петър Пешев, старши треньора Стамен Белчев и капитана Иван Караджов. Те са представили пред него проекта за подобрения на стадион "Aрена Арда" в Кърджали. Изграждането на осветление на стадиона е задължително условие, за да може ПФК "Aрда" да играе домакински мачове в Първа лига. Проектът предвижда още изграждане на козирка, табло и прилежаща инфраструктура. Очаква се точни разчети, които да бъдат представени на финансовия министър Владислав Горанов и на спортния - Красен Кралев, уточниха от кабинета.

Няколко часа по-късно, след заседание на Изпълнителното бюро на партията, Нинова даде пресконференция, на която съобщи, че на него за пореден път е била коментирана ситуацията с африканската чума по свинете у нас и е констатирано, че е процесът е притеснителен, защото се разраства, предаде БТА.

"Нямаме намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората", увери Нинова, за каквото беше обвинена от земеделския министър Десислава Танева.

По думите на социалистката от ситуацията ще пострада икономиката и особено свиневъдството. Освен това има силно социално напрежение и затова се изисква надпартийно съзнание, изтъкна тя.

От левицата повториха и мерките, които предлагат за справяне с кризата с африканската чума, които Нинова обяви през уикенда на страницата си във Фейсбук. Сред тях е отделянето на част от бюджетния излишък в специален фонд и с парите, на пазарни цени, да се плати за избиваните животни.

На следващо място от "Позитано" 20 препоръчват да се направи среща с представители на всички ловни дружинки и да се подредят действията по отношение на дивите прасета, като така процесът ще се централизира.

Според Нинова е необходима и среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях, тъй като от четири години такъв няма.

БСП смята също, че е нужно да се промени наредбата за регистрация на домашните животни. В момента има много документи, които трябва да се попълват, и това затруднява процеса и стопаните, обясни председателят на левицата.

Нинова отново настоя да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица, които са довели до това състояние нещата.

"Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната от африканската чума, правителството проспа възможността да спре процеса и днес, когато трябва да се действа активно, не се прави, има усещане за хаотични действия", подчерта Нинова.

На въпрос за евентуална кандидатура на Мая Манолова за кмет на София, лидерът на БСП отговори, че трябва първо самата тя да реши дали ще участва в местния вот. На 14 септември предстои градска конференция на столичната организация, която ще се произнесе по номинациите и ще обяви листата за София.

От "Позитано" 20 за пореден път разкритикуваха некачественото строителство на Ларгото в столицата.

"Това е поредната "брошка в ревера от грандиозни "успехи" на ГЕРБ", след ремонта на "Граф Игнатиев", бул."Княз Ал. Дондуков", градинките пред "Кристал" и НС", коментира председателят на БСП-София Калоян Паргов.

По думите му този модел е започнал да дава дефекти на гърба на данъкоплатците.