БСП настоява веднага да бъде разгледан текстът за видеонаблюдение на изборите. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова на поредната среща, инициирана от левицата, с партии и организации за общ фронт за честни избори.

"С днешната среща - поканени са 12 организации, ставаме над 50, които приемаме една обща декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори. Всички ние настояваме веднага да се внесе за разглеждане в парламента нашето предложение за видеонаблюдение на изборния ден - по-точно за броенето на бюлетините вечерта и съставянето на протоколите", каза Нинова.

Тя отбеляза, че законопроектът на БСП за промени в Изборния кодекс е внесен на 21 януари и до ден днешен няма движение по него.

"Въпреки настояването ни, нито една комисия - нито правна, нито друга комисия го е разгледала. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението", коментира лидерът на БСП.

Според нея има достатъчно парламентарно време за промяна на този текст в Изборния кодекс. "Когато има лобистки закон, сме гледали ужасяващи практики - да се гледа на две четения в един и същи ден, без възможност дори да внасяме предложения между първо и второ четене. Така че когато управляващите искат, могат да го направят", посочи Нинова.

Относно общия фронт за честни избори лидерът на БСП съобщи, че са поканили на среща и "Демократична България", и Мая Манолова.

"Имахме разговор с "Демократична България", разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно - ние с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа "Ти броиш". Мая Манолова нито отговори, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея", коментира тя.

Попитана дали се обмисля допитване в БСП и по отношение на издигането на президента Румен Радев за втори мандат, каквато идея изрази Кирил Добрев, Нинова коментира, че в БСП такива важни въпроси се решават от колективните органи.

"Така че всеки, който има някакво предложение, да го внесе, Националният съвет като колективен орган ще вземе отношение", добави тя.