Лидерът на БСП Корнелия Нинова не беше категорична дали партията ще издигне президента Румен Радев и за втори мандат.

"Твърде е рано да се каже, има една година до изборите, ще обсъждаме кандидатури, номинации, както си е редът, ние имаме процедури и устав и сме дисциплинирана партия - имаме срокове, издигат се номинации и от всички избираме една", заяви тя в предаването "Лице в лице" по bTV.

В отговор на въпрос дали дори Радев ще трябва отново да бъде номиниран, Нинова отговори:

"Няма да си нарушаваме устава заради един избор на президент. Винаги е така - когато г-н Радев беше издигнат, имаше над 30 номинации и тогава избрахме него. Сега ще постъпим по същия принципен начин".

Запитана дали имат разногласия с президента, социалистката отвърна:

"Отношенията ни с президента винаги са били принципни. Ние като партия не се месим в президентските работи – неговите решения са негови решения и той носи отговорността за тях“.

А за това наистина ли началникът на кабинета на Радев – Калоян Методиев, е уволнен заради това, че е бил на нейно тържество, тя обаче призна, че не е съгласна с държавния глава: "Ако това е мотивът за освобождаването, аз това не го разбирам. Да си освободиш началника на кабинета, само защото е бил на тържество на лидера на партията, която те е издигнала и помогнала да бъдеш избран, не го разбирам като мотив. Но, както казах, в президентските неща не се месим“.

Корнелия Нинова коментира и горещата тема с държавния бюджет, след като от БСП вече остро го разкритикуваха. 

"Ако продължаваме така, както го е започнал Борисов и ще го остави след себе си, всяка година ще ни трябват между 3,5 млрд. и 7 млрд. нов заем, за да поддържаме системите“, каза тя, цитирайк данни на „Блумбърг“.

По думите ѝ всяка година чрез корупционни схеми от държавата изтичат 10 млрд. лева.

Тя посочи, че 50 лв. към пенсиите например е мярка, която ще продължи до март – тоест до парламентарните избори, а увеличението на детските надбавки е със срок една година.

„В бюджета има само 300 млн. за икономиката. Ако нещо ще ни изведе от кризата, това е бизнесът и икономиката. Сигурно сте чували за мярката 60 на 40. За да получи тези пари, на малкия и среден бизнес се прави ревизия 10 години назад. Страшен натиск и бюрокрация. Това са време, документи… Минаха три месеца от кризата, те не могат да получат тези пари“, изтъкна лидерът на левицата.

По думите й, за да се увеличат заплатите на лекарите, от които имаме нужда в момента, е необходимо болниците да престанат да бъдат търговски дружества и така заплащането на медиците няма да зависи от печалбата на болничното заведение.