Справедливост и свобода, това бе едно от основните послания в речта на лидера на БСП Корнелия Нинова на Бузлуджа, където партията отбелязва 128 години от началото на организираното социалистическо движение с традиционния си събор. Нинова бе категорична, че държава не може да се управлява със страх, а с ум.

Честванията са под мотото "Бузлуджа 2019 - Единни за България".

Снимка:БСП

Народе - изправете се и ГЕРБ ще паднат.

"Историческият връх Бузлуджа ни събра отново, събра ни уважението към Димитър Благоев и съратниците му, към нашите предци, които преди 128 години проведоха тук Бузлуджанския конгрес и сложиха начало на борбата за справедливост. Тук сме да се поклоним пред героите на България - Хажди Димитър и неговите четници, които проляха кръвта си за свободата на България. Днес ни събират тези две думи - тези две ценности: справедливост и свобода, защото и днес мнозина не се чувстват свободни българи и за мнозина няма справедливост, но за разлика оттогава днес българи отнеха свободата на други българи и справедливостта за други българи. Днес едноличната, авторитарна власт, пълзящата диктатура управлява чрез страх и апатия. Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска, а заради страха, в който държи народа. Заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Държава не може да се управлява със страх, нация не може да се развива с апатия. Държава се управлява с ум, нация се развива с труда и силите на всеки българин и това е задачата пред нас", подчерта Нинова.

Снимка: БТА

Тя посочи, че днес политическият опонент е ГЕРБ. "Нашият враг е страхът и нашата задача е да отидем до всеки, беден, слаб, онеправдан и унижен, да му подаден ръка, да му дадем вяра, да му кажем, че съдбата ни зависи от всеки от нас. Да му кажем: "Народе, изправете се и те ще паднат", каза Нинова.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова определи като успешен резултата от европейските избори, както и това, че президентът Румен Радев е избран с номинация на партията.

Надявам се заредени днес да тръгнем в новата си битка за местни избори, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че днес политиката не е в телевизионните студия, а се превръща във възрожденско будителство. Нашата задача е от днес да тръгнем из страната и да будим народа, каза лидерът на БСП.

Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и го харесва, а заради страха и апатията, коментира тя. Днес нашият политически опонент е ГЕРБ, но нашият враг е страхът и нашата задача - да отидем до всеки беден, слаб, онеправдан и унижен, да му подадем ръка, да му дадем вяра и сили и да му кажем, че съдбата ни зависи от всеки от нас, каза Нинова.

Снимка: БТА

ГЕРБ се отказват от ключовите си кметове - какво е това освен признание за провал, коментира Нинова.  "Вчера по традиция като единствената истинска партия ние първи излязохме с платформа за местните избори, т.е. първо какво ще правим за хората, а след това и кой ще го прави. Идете във вашите общини и им кажете - нашите кметове ще работят за това, част от данъците, които плащате в своите общини да остават при вас и да се ползват във вашата община за вашето благо, а не да отиват в централния бюджет и той да ги раздава от прозореца на джипа си. Кажете на вашите съграждани, че БСП ще изпълнява всички комунални услуги в общините с общински предприятия, а не с концесии и че това ще им струва по-евтино. Кажете им, че там, където изберат кмет социалист ще се запази общинското здравеопазване. Ще има аптечно обслужване по малките населени места, ще има социални домове за бедните, ще има пенсионерски клубове за пенсионерите, където да живеете, да развивате своя социален живот. Освен нашите идеи, ние имаме нашите кандидати. Виждате ли какво се случва от ГЕРБ. Ден след ден се отказват от ключовите си кметове досега. Какво е това освен признание за провал. Нали бяха най-успешните кметове, защо ги сменят. А като ги сменят какво - моделът остава същия. Моделът е горе", каза още Нинова. Тя посочи, че БСП държи на своите успешни кметове и отново ще ги издигне.

Снимка: БТА

"Но ще имаме и много млади и нови кандидати, подкрепете ги, нека всички работим за тях, за да има приемственост и обновление", каза още Нинова.

Политиката днес не са дискусиите в студиата, а будителство, заяви соцлидерът. "Остава най-важният въпрос. Въпросът за партньора. На всички ни е ясно, че сами не можем. Затова моля, подайте ръка на всеки българин, който милее за род и Отечество, за семейство и дом, за добри доходи, за достъпно здравеопазване, за справедливост, за борба с корупцията", каза Нинова. "Нека отворим умовете и сърцата си за всеки, който е готов заедно да извървим този път за промяната на България", подчерта лидерът на БСП.

По думите й, политиката се превръща във възрожденско будителство. "Нашата задача е оттук да тръгнем по страната и да будим. Нека си припомним надписа на едно възрожденско читалище. Там пише"Помогни ми да те возвися, народе помогнете ни да спасим България.

Скъпи социалисти, в последните месеци срещу нас се сипят упреци и удари. Твърди се, че партията е разделена и разцепена и днес ние, вие, трябва да дадем ясен отговор на това - кой е партията. Не съм аз, не са тези 200 души, които сте избрали за свои ръководители - ние сме временно поставени от вас, за да свършим работа. Партията сте вие. Имаме нужда от вашата воля и дума днес. Разцепени ли сме, че БСП ще преизчисли всички пенсии? Разделени ли сме в мнението, че ще помогнем на младите семейства, за да ги задържим в България, като отпуснем еднократна помощ от 10 минимални работни заплати на работещите млади хора. Не сме. Разделени ли сме по въпроса за това, че трябва да има общинско и държавно здравеопазване? И че не трябва да се доплаща в българските болници - не сме. Разделени ли сме за това, че трябва да има по един учебник за един клас по един предмет и държавата да поеме отговорност, и да не сменя съдържанието на българската история. Не сме. Не сме разделени и по това, че трябва да се грижим за българското производство и българската икономика. За да има доходи и социална политика. Разделени ли сме, че сме против Истанбулската конвенция и Пакта за миграция? Ето, отговорът на българските социалисти към онези, които злословят, че партията е разцепена и разделена. Това е истинският отговор, това е народният референдум. Благодаря ви от сърце, че сте социалисти, за това, че сте верни на идеите, за това, че сте смели и сте тук въпреки страха.

Второто обвинение - "няма такава партия като БСП, тя си отива, тя постоянно залязва". Чудя се на тези хора - в какво криво огледало се гледат и какво виждат. Сигурно и математиците се чудят, защото 80 депутати са повече от 38, а 5 европейски депутати са повече от 4. И защото БСП е единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ на избори и Румен Радев е президент, а Илияна Йотова - вицепрезидент. И това - само за 3 години. Тези хора на това му казват - "отиват си". Като гледаме това и като чувстваме емоцията, на нас ни изглежда като идване - гответе се, тук сме и идваме.

Скъпи социалисти, не можаха да ни купят с постове и пари, не можаха да ни счупят с натиск, лъжи, манипулации и измислици, но решиха да ни унищожат финансово, като ни спрат субсидията и за да затворим БСТВ. Поставиха ни пред избор - да се предадем, или да се продадем на олигархията. Горките, в главите на тези хора политиката е само алъш-вериж, бизнес и продажба. Те не знаят какво е Българска социалистическа партия - не се предаваме и не се продаваме. Има трети път за нас.

Не се предаваме, не се продаваме, а продължаваме. Продължаваме с вярата с която сте дошли тук. Аз обиколих поляната преди да изляза на трибуната и чух мнозина от вас, тръгнали в 3 часа през нощта от другия край на България. Не от страх, че ако не дойдат ще си загубят службицата, а с вяра за това, че са тук за справедливост, свобода, борба с неравенствата и срещу бедността. Благодаря ви. Поклон, социалисти! Истински сте, силни сте. Надявам се, заредени днес да тръгнем в новата си битка за местните избори. Вчера, като единствената истинска партия в България, ние първи излязохме с платформа за местните избори и показахме какво ще правим за хората. Чак тогава ще изберем кой да го прави. Идете във вашите общини и им кажете, че нашите кметове ще работят за това, част от данъците, които плащаме да остават при вас и да се използват във вашата община, за вашето благо, а не да остават в централния бюджет и той да ги разпределя от прозореца на джипа си на този, на когото е удобно. Кажете на вашите съграждани, че БСП ще изпълнява всички комунални услуги в общините с общински предприятия, а не с концесии и че това ще им струва по-евтино, каза Нинова.

"Единни за България", каза заключи речта си соцлидерът.

Снимка: БТА

За ново поколение политици говори и Кирил Добрев. "На тези избори БСП ще успее да извади ново поколение политици, подготвени през последните 3 години. За оставки не мислим, защото знам, че можем да спрем феодалното управление в българските общини", каза Кирил Добрев.

Той обясни, че предизвикателствата на местния вот ще бъдат много. "Ако започнем с машинния вот, тъй като на изборите те се използват, за да стане по-лесно и са изключително важни. Спирането на държавната субсидия също ще бъде на дневен ред", отбеляза той.

Според него субсидиите са на последно място. "Трябва да имаш енергия, кауза и сила, както и хора, които да застанат. Ние ще успеем и с новите условия да се справим и да спечелим изборите", каза още Кирил Добрев.

Левицата си постави като цел за предстоящия местен вот поне половината от избраните кметове да са от БСП.

"Не мисля, че Бузлуджа е изпитание. Оттам левицата черпи сили и енергия. Със стартирането на нашата кампания за местния вот, БСП ще има сили да победи", каза Кирил Добрев от БСП.

Добрев коментира и актуалната тема от последните седмици за чумата в страната. "Не е нещо, което е непредизвестено. На път е да бъде ликвидиран цял сектор от българското земеделие, което се знае от година и половина. Правиха се безумни огради, станахме за смях пред цяла Европа", заяви Кирил Добрев.

"Събрали сме се тук, на Историческа поляна под връх Бузлуджа, за да защитим правата на всички българи". Това заяви пред сърбралите се десетки хиляди социалисти народният оредставотел от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков, представител на домакините от Стара Загора. Той обясни, че многохилядно червено море го прави горд, че принадлежи на партия със 128 годишна история, чийто основатели - Димитър Благоев и неговите съратници са сложили основите на социалистическо движение в България и са дали надежда на ескплоатираната работническа класа за равенство, братство и свобода.

"Днес капитала и неолиберализма отново са в настъпление и голяма част от българите живеят на ръба на оцеляването, а 1,3 млн. пенсионери живеят под прага на бедността. Трябва да има партия като БСП, която да защитава техните интереси", коментира той. Гьоков обясни, че БСП е една от малкото партии в света и Европа и единствената в България, която може да събере на едно свято за нас място - десетки хиляди хора само с една идея - за равенство и свобода и от една мечта - за справедливост.

"Предстоят ни много битки. Шайката която ръководи държавата ни в момента трябва да бъде свалена. Първо ни предстои битката за местните избори. На тях ще се явим с достойни кандидати и уверени в победата! Надеждата на хората да бъдат най после свалени ГЕРБ от власт е в нас, в нашите кандидати за кметове и за общински съветници. И ние сме длъжни да победим и да започнем битката за спасяването на България!", каза социалистът. Той изрази увереност, че следващата година на Бузлуджа поне половината от областните градове и по малките общини ще са с кметове от БСП. "А когато дойдем на тази поляна да празнуваме 130-тата си годишнина премиерът на Република България ще се казва Корнелия Нинова и БСП ще управлява държава, за да реализира социалната си политика, записана във "Визия за България", категоричен бе Георги Гьоков.

Празненствата започнаха още вчера, в Габрово партията се събра на пленум в Габрово, за да приемат платформата за местните избори.

Повечето хора споделят, че идват всяка година, много от тях се връщат и от чужбина, за да присъстват на емблематичното за БСП събитие.

Снимка: БТА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова връчи на доц. д-р. Искра Баева, Къдринка Къдринова и Иван Гранитски наградите на НС на БСП за 2019 г. Доц. д-р Искра Баева е тазгодишният лауреат на конкурса за изследвания в областта на историята "Димитър Благоев". Журналистите Къдринка Къдринова и Иван Гранитски са носителите на наградата за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков - Майстора".

 

Снимка: БСП