От претенцията на управляващите за правителство на стабилността остана управление на хаоса във всички системи в държавата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията във връзка с промени във формулата за образуване на пенсиите.

Според нея така не може да се управлява държава. По думите й хаос има с касови апарати, с електронни регистри, а сега и в пенсионната система.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов привика социалният министър Бисер Петков, шефовете на НОИ и синдикатите за обяснение за новата формула за пенсиите.

Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година. Причината е, че т. нар. "индивидуален коефициент", който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

"В момента цари пълен хаос. Тепърва щели да изчисляват какъв ще е ефектът, колко хора ще бъдат засегнати, колко пари ще трябват", коментира Нинова и каза на управляващите, че това се прави преди приемането на закона.

Според нея управляващите противопоставят една група българи на друга. "От 2015 година БСП е последователна срещу тази реформа, внесохме и предложихме алтернативна пенсионна реформа.

Самостоятелен законопроект на Кодекса на социалното осигуряване, с което знаете какво е нашето виждане за пенсионната реформа. Нищо от това не беше прието. Всичко беше отхвърлено и през 2015 и 2018 година", обясни лидерът на БСП.

По думите й днес управляващите заявяват, че няма да има ощетени и че такава е волята на премиера. "Само че питам ние премиерско- волева република ли сме или законова парламентарна. Ако искат нещо да правят - то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство с този премиер приемат два пъти. Налагат се промени в Кодекса за социално осигуряване, за които предупреждаваме от 2015 г., че ще настъпи този хаос", допълни още Нинова.

"Хаосът в държавата има своята цена и може би утре в парламента ще има сделка. Тази сделка ще бъде между Цветанов и Марешки, затова искаме да знаем, какъв е предметът й". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев на пресконференцията. Той заяви, че социалистите искат да разберат- каква ще бъде цената за оцеляването на кабинета на ГЕРБ.

"Без тази сделка между ГЕРБ и "Воля" кабинетът пропада", коментира народният представител. Стойнев заяви още, че българският народ трябва да знае параметрите и политическата цена на тази сделка и затова БСП иска медиите да присъстват на тези разговори, а не те да се правят на затворени врати.

"Това е сделката на годината тя не може да бъде осъществена на тъмно и задкулисно, както досега", категоричен бе Драгомир Стойнев.