Предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за социална кошница храни е популистко - решението е намаляването на ДДС за основни храни и лекарства - заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция. Така тя коментира заявеното от вицепремиера, военен министър и лидер на ВМР, че се обсъжда идеята за създаване на такава "кошница" с храни, чиито максимални ставки на печалбата трябва да бъдат фиксирани.

"Намираме предложението на г-н Каракачанов за популистко и за невъзможно за изпълнение. В съвременна пазарна икономика да налагаш регулирани цени на търговски стоки просто няма как да се случи. Хубаво е, сигурно на народа много ще му хареса държавата да регулира цените на основната кошница от храни и стоки, но е невъзможно. Има други механизми как това да се случи", каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ това може да стане, ако се разшири предложението на БСП за намаляване на ДДС на хляба от 20% на 5% и да се намали ДДС на основни храни и лекарства. Според нея това е разумното решение, а всичко друго са просто приказки и популизъм, който няма как да сработи.

"Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 000 семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка", заяви още Нинова.

Тя уточни, че в момента 204 635 семейства получават помощи за отопление, но според БСП броят има трябва да бъде увеличен на 400 000. Лидерът на левицата обясни, че при определянето на броя им използва международен и световен критерий за това какво е енергийна бедност, според който за енергийно бедно се смята семейство, което отделя над 10% от доходите си за енергия.

Нинова добави, че БСП би увеличила и сумата на енергийните помощи от 347 лв. на 403 лв., с което да бъде покрито очакваното повишаване на цената на енергоизточниците.

Според нея това ще струва на бюджета около 86,2 млн. лв.

"Откъде да се вземат тези пари? На 1 август на Министерски съвет 2018 г. премиерът Борисов обяви, че излишъкът е 2,23 млрд. лв. Това не са негови лични пари, въпреки че години наред ги харчи като такива", изтъкна Нинова и обяви, че това се случва най-често за пътища, които се рушат, и за санирани блокове, които се разпадат, защото оттам може да се краде.

БСП настоява за наложителни мерки, за да се подпомогнат хората за зимата във връзка с увеличението цените на тока, парното и предстоящото увеличение на природния газ, обяви още Нинова.

"През юли токът поскъпна с 2%, а парното със 7%, предстои увеличение на цената на природния газ с 8%. Това ще доведе до увеличение на всички стоки и услуги и най-тежко ще се усети през зимата. Много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1.6 милиона души живеят под линията на бедност от 321 лв.", коментира тя.

Във връзка с разпада на групата на БСП в Общинския съвет в Бургас заради задържания заедно с Митьо Очите общинар Бенчо Бенчев Нинова заяви, че това не е новина.

"Още с решението на нашите общински съветници през лятото да бъде отстранен г-н Бенчо Бенчев, бяхме наясно, че тази група се разпада, но сме си взели политическото решение. По-добре без група общински съветници, отколкото с тази тежест и това петно върху лицето на БСП", каза тя.