"Колкото и да ви е трудно, търсете резерви, но не вдигайте данъците на старите коли", за това апелира лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на широка дискусия по Алтернативния бюджет пред местната власт, цитирана от партийния пресцентър.

Тя обясни, че независимо коя политическа сила управлява, трябва да уважава местната власт и бюджетирането да бъде по закон, без да се прави разлика между жителите на общините.

"Стимулирайки едни кметове за разлика от други, се наказват български граждани. Аз не съм Бойко Борисов. Не мога да ви нареждам, но ви моля, с оглед на това, което се задава през 2019 г., намерете резерви и начини, но не увеличавайте драстично местните данъци и такси. Не би било правилно, заради сбърканата правителствена политика, да наказваме хората", каза Нинова пред кметовете.

Тя добави, че градоначалниците, избрани и подкрепени от БСП, винаги са били социално чувствителни и са прилагали множество социални мерки, насочени към хората, като безплатни детски градини и социални кухни. И припомни, че по-високият данък за старите коли ще засегне над 2 милиона българи от следващата година.

Лидерът на левицата обърна внимание, че "Визия за България" е стратегически документ с предложения за промяна на модела на регионалната политика и местната власт.

"Различните партии предлагат размествания на различни суми и пера, капиталови разходи и др., но това е в рамките на един модел на отношение централна - местна власт. Време е да поговорим за промяна на този модел за отношенията централна и местна власт", категорична бе Корнелия Нинова

На срещата присъстваха народни представители от левицата, кметове, избрани и подкрепени от БСП, председатели на общински съвети, общински съветници, експерти - представители на неправителствени организации в сферата на регионалната политика. На събитието присъства и ръководството на Национално сдружение на кметствата в България.