Управляващите опорочиха и тези избори, коментира председателят на ПГ на "БСП за България" и лидер на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна за първия тур на местния вот.

Тя посочи пороците на изборния процес, които изкривяват реалния вот на българския народ. "Видяхме ги и на тези избори - ужасяващо купуване на гласове под зоркия поглед на българските институции, на МВР и на властта", коментира Нинова. Докато МВР арестуваше, задържаше или изземваше баници на кандидати на БСП, защото черпят с тях за Димитровден, под техния зорък поглед истинските купувачи на гласове спокойно раздаваха до триста лева на глас, каза тя. Докато МВР разпитваха кандидат на БСП за кмет дали е бил физически роми, за да гласуват за него, ромските махали под строй гласуваха за властта, добави Нинова.

"Властта беше употребена, за да плаши хората по тяхно признание. Чухме откровения на български граждани в ефир да казват: "Страх ни е от всичко - че ще ми запалят къщата, че ще ми запалят колата, ще ми спрат топлия обяд от социалната кухня, ще ме изгонят от работа", посочи лидерът на БСП. Цялата държавна и общинска администрация под страх и по списък гласува за властта, защото ще си загуби работата, ако не го направи, каза още тя.

По думите й на тези избори се е развихрила и ужасяваща компроматна война срещу опонентите, жлъч, омраза и насъскване на българските граждани едни срещу други.

Нинова отбеляза, че по предварителни данни има 400 хиляди или 15 процента невалидни бюлетини. Тя заяви, че още на първия ден след местните избори ще поставят въпроса за машинното гласуване. Премахнахте го, за да фалшифицирате, коментира Нинова.

Лидерът на БСП отбеляза, че избирателната активност отново е ниска. По думите й това е шамар за всички партии, за политическата система и за статуквото.

Злоупотребите в избирателния процес могат да бъдат преодоляни само с висока избирателна активност, заяви Корнелия Нинова и призова българите да не си стоят по домовете, а да излязат и да гласуват.

Снимка: Булфото

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори от парламентарната трибуна на лидера на социалистите. "Заявихме, че след изборите ще търсим конструктивно и диалогично обсъждане на Изборния кодекс, ще търсим решения, които да направят процедурата максимално прозрачна", заяви Дариткова.

Не смятам, подчерта Дариткова, че внушенията, че някой не е спечелил по една или друга причина, са уместни за балотажа. Всеки, който има информация за нарушение на законите, трябва да подаде сигнал, смятам че сте достатъчно смели и отговорни, за да го направите, обобщи тя.

С това си поведение не мотивираме хората да имат по-добро отношение към политическите партии, добави председателят на ПГ на ГЕРБ. Даниела Дариткова апелира към гражданите масова да участват на балотажа тази неделя, защото така ще се избегнат последствия от корпоративния вот и се придава по-голяма легитимност на избраните кандидати.

Депутатите заседаваха днес малко повече от 40 минути. Те приеха оставките на Лиляна Павлова/ГЕРБ/ и на Волен Сидеров/нечленуващ в парламентарна група/, гласуваха решение да няма пленарни заседания на 31 октомври и на 1 ноември, преди балотажа за местни избори, като в този период ще работят комисиите към НС.

Парламентът не заседава и две седмици преди първия тур на кметския вот.

Народните представители приеха днес също удължаване срока на действие на временната комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на НАП и решиха да възложат на Сметната палата одит за съответствието на предоставената от Министерството на отбраната към НАТО информация, свързана с разходите за отбрана на България, съгласно класификацията и изискванията на пакта.

Следващото заседание на депутатите ще е на 6 ноември/сряда/от 9.00 часа.