Смятам, че нашите власти прикриват намесата на Турция в решението по Закона за вероизповеданията, заяви в пернишкото село Дивотино лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви пред симпатизанти преди два дни, че Турция се е намесила при промените на българския закон, с които в крайна сметка остана възможността чужди държави да финансират вероизповедания у нас. Българските власти категорично отрекоха да е имало намеса, заявиха, че става дума за поредна недопустима предизборна риторика, и привикаха посланика на Анкара. Вчера премиерът Бойко Борисов дори поиска извинение при разговора с турския вицепрезидент. Турската страна обаче отказа да се извини за изявлението на Чавушоглу, с обяснението, че думите му били извадени от контекста.

Според Нинова обаче има намеса и това е резулат от провеждана години наред васална външна политика. Тя подчерта, че добросъседските отношения са много важни, но външната ни политика има нужда от друг характер, като се отстоява интересът уважително, възпитано, дипломатично и твърдо, предаде БТА.

Според социалистката истината е най-доброто решение и трябва да се каже имало ли е намеса на Турция и каква е била тя.

"Щом те отказват да се извинят, значи държат на своята позиция. А най-вярното доказателство за това, че е имало намеса, е самият приет закон. Вижда се какви промени той претърпя в промеждутъка, в който са водени разговори. Ефектът, който турската страна е търсила, е постигнат. Въпросът е защо ние сме го допуснали като държава", каза още Нинова.

Тя допълни, че БСП ще се върне в парламента, когато управляващите приемат законови гаранции за честни избори.

Корнелия Нинова и Елена Йончева се срещнаха с жители на Дивотино във връзка с навлизане на концесионера на Пернишкия въглищен терен "Мин Индъстри" в земеделски земи, на които не е променено предназначението.

Снимка: БСП

"Цялата документацията за концесията на фирма "Мин Индъстри" ще бъде изискана от Министерството на енергетиката още в понеделник", обеща председателката на левицата, като двете с Йончева изтъкнаха, че Министерският съвет е разрешил концесията на терените при през 2003 г., след това е направен анекс през 2015 г., а през 2016 г. е сменен собственикът.

Снимка: БСП

"Няма никаква намеса в Закона за вероизповеданията, който беше приет като поправка само преди два дни. Всичко, което сме направили, сме го направили само и единствено водени от интереса на България и за свободата на вероизповеданията в страната", отрече междувременно твърденията на БСП зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов в Поморие.

"Вероятно всички сте видели водача на листата на БСП - обвинената в пране на пари в особено големи размери Елена Йончева, вчера да казва, че вярва на турската страна във връзка с изказването на Мевлют Чавушоглу, но не и на премиера Борисов и правителство на България. Това национално отговорна политика ли е? Не е ли умишлено търсене на провокация? Това е потенциален риск за страната ни и от всяко излишно изказване може да тръгне нещо, което да е заплаха за националната ни сигурност", добави той.

Според него изборите в Турция в неделя нещата вече ще бъдат по-различни. Той припомни, че българските евродепутатите са гласували с "въздържал се" за прекратяването на разговорите с Турция за членство в ЕС.

"И мисля, че, ние като съседи с Турция, трябва да запазим добрите отношения, защото знаете, че в момента около три милиона и половина са бежанците, които са на територията на турско-сирийската граница", каза още Цветанов.