БСП предлага отсега да започне разговорът за държавния бюджет за 2020 г., а не в последния момент. Това обяви председателят на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Ние сме готови със своите предложения, нека да седнем и разумно да обсъдим, призова тя.

Нинова отбеляза, че по данни на БНБ има 90 нови милионери за една година, 800 хиляди са работещите бедни според министъра на труда и социалната политика и 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. Ножицата се разтваря, неравенствата се увеличават, не само в доходите, коментира тя. Нинова отбеляза, че в София средната заплата е 1424 лева, а в Благоевград - 700 лева. Задълбочават се и регионалните различия, което води до обезлюдяване на райони, струпване в големите градове, напускане на страната от млади хора, посочи тя.

Според Нинова част от тези големи стратегически въпроси трябва да намерят своето приложение в бюджета. Тя отбеляза, че проектът на бюджет на държавата за 2020 г. в момента се изготвя в Министерството на финансите и вероятно ще бъде същият като миналата година.

Нинова отбеляза, че гръцкото правителство е решило да отпусне по 2000 евро на новородено дете, мислят за възстановяване на 13-тата пенсия, стипендии за майки - студентки. По думите й това са все мерки и политики, които БСП многократно е предлагала и винаги са били отхвърляни с аргумента популизъм. "Това не е популизъм, това е грижа и поглед напред", категорична беше тя.

Лидерът на БСП отбеляза, че идват местни избори и информационният поток е съсредоточен върху това коя партия кого издига, какви са интригите вътре в партиите, но сериозният въпрос е как ще се развиват общините. В момента в Брюксел се кове желязото, защото се водят разговори за новия програмен период 2021-2028 г., коментира Нинова. Тя посочи, че досега 39 общини в България са ползвали 840 млн. евро по програмата "Региони в растеж". Имаме информация от Европа, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период, каза Нинова.

Тя отбеляза, че няма никаква информация от правителството каква е позицията на България, как преговарят по този въпрос и какви са намеренията им за националната политика по регионално развитие. Нинова настоя за разговор за европейския бюджет. Тя посочи, че ще извикат евродепутатите си, за да обсъдят въпроса с тях, и призова и другите партии да направят същото.

Относно подготовката за местните избори, Корнелия Нинова съобщи, че до 10 септември трябва да приключат конференциите за издигане на кандидати на БСП по места, а на 3 септември ще има заседание на Националния съвет на партията.