Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново категорично заяви, че тя и останалите депутати от парламентарната група няма да се върнат в Народното събрание, докато всичките им искания за Изборния кодекс не бъдат изпъленени, дори и да не получават никакви заплати.

По-рано днес правната комисия прие, депутатите, които не идват на работа 3 дни, без уважителни причини, да не получават никакви възнаграждения. Очаква се мнозинството в пленарната зала да подкрепи окончателно това решение.

По думите й левицата е напуснала парламента по принципни съображения, а не водени от свои интереси. Причината била, че в онази нощ на гласуването на Изборния кодекс е станало ясно, че като опозиция са си свършили работата, а работата на опозицията е да посочва грешките и да дава алтернативи.

"26 часа говорихме - не отнемайте правото на хората да пренареждат листите, не отнемайте правото да се обжалва по съдебен ред, нека да изчистим списъците, всички знаят, че има "мъртви души". Не бяхме чути, затова сме със самочувствие, че ние работата си като опозиция я свършихме. От друга страна обаче, вече трета година говорим, че трябва да сложим край на модела на прехода, част от който е задкулисието, при вземане на решението", добави Нинова.

Според нея вече трета година в парламента се говори, че трябва да се сложи край на модела на прехода, част от който е задкулисието при вземането на решения. А истинските решения за изборните промени били взети в полунощ, скрито и в стаите на парламентарните групи. Според нея самият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал от ДПС подкрепа, за да не падне правителството и да съществува парламентът.

"Това не е начинът на правене на политика, там не ставаше въпрос за интересите на гражданите. Напуснахме по принципни съображения, не заради партийния си интерес, нарушиха законите, отнеха права на хора и го направиха задкулисно", допълни лидерът на левицата.

За ветото на президента Нинова коментира, че го е наложил с абсолютно същите мотиви като тези на социалистите.

"Изборният кодекс е надпартиен въпрос. Това е въпрос за свобода на избор, на честност на избор, за това една партия, която е на власт, да не си узаконява оставането завинаги", изтъкна тя.

В сходството на позициите им Нинова видя принципна, съобразена с конституцията реакция, а в действията на ГЕРБ - авторитарен подход.

По думите й заявеното нежелание на ГЕРБ да приемат ветото, социалистката каза, че в такъв случай няма смисъл депутатите от нейната партия да влизат в парламента.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще излязат утре с обща позиция за президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Това беше решено на извънреден Коалиционен съвет, провел се в стаята на Патриотите в НС, съобщи Нова телевизия. Веднага, след като Румен Радев обяви, че връща измененията за ново обсъждане, ВМРО и "Атака" коментираха, че ветото трябва да бъде подкрепено, но от управляващата партия казаха, че ще го върнат и ще предложат свои промени в закона.