ПГ на "БСП за България" напусна Народното събрание и заяви, че не желае да получава възнаграждения, командировъчни и да ползва служебни коли и разходи за гориво, докато отсъства от парламента. Съгласно Правилника за работа на парламента, дори да не ходиш на работа, получаваш част от заплатата си. Ние декларирахме, че не желаем и тези суми. За целта управляващите се заканиха да променят Правилника. Нека го направят, но ние поставихме въпроса да се гласува и нашето предложение, което внасяме за трети път и от три месеца стои без движение. Това написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Искаме да се реши принципно въпроса за депутатските заплати. Те растат на всеки три месеца автоматично с ръста на средната работна заплата. Това е несправедливо, икономически необосновано и морално укоримо. Несправедливо е над 2 милиона българи да живеят на прага на бедността, да се увеличават неравенствата, а заплатите на политическия елит да растат. Като поставихме така принципно въпроса и настоявайки да се приеме нашето предложение, управляващите взеха завой. За да не се отваря темата за намаляването на депутатските заплати, се отказаха от намерението си да променят Правилника за работа на парламента и да накажат БСП.

 

Твърдят, че е наше законово право да получаваме пари, без да ходим на работа. Но законите се променят, нали?

Нинова призовава управляващите да променят закона. "Намалете и замразете депутатските заплати и запишете, че който не работи, не получава нищо. Вие имате мнозинство, това решение е във Ваши ръце. Не го ли направите, ще се види истината. Не ви е грижа за справедливостта и народа, а само за собствения ви джоб", заявява лидерът на БСП.

Гарантирам, че ако българските граждани преценят, че БСП е достойна да управлява, това, което искаме днес, ще е едно от първите решения на следващото Народно събрание.

Dir.bg припомня, че при напускането на парламента Нинова заяви, че депутатите няма да взимат заплати. Тя изпрати вчера писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, че народните представители от левицата няма да ползват командировъчни средства, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. В писмото се посочва също, че социалистите няма да получават възнаграждение за периода на отсъствие от парламента. Нинова е отбелязала още, че организацията по промени в нормативните актове, регламентиращи възнагражденията на депутатите, е в правомощията на председателя на парламента. Лидерът на социалистите е поискала, когато се пристъпи към промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, да бъде разгледан и внесеният от група народни представители от "БСП за България" проект за намаляване и замразяване на заплатите на депутатите.

БСП реши да бойкотира заседанията в НС, след като от ГЕРБ отказаха да подкрепят всичките и предложения за промени в Избирателния кодекс. Основен препъникамък се оказа машинното гласуване, с което управляващите не са съгласни. Преди дни от ГЕРБ отстъпиха за преференциите и нов избор на ЦИК.

 

Предложението за спиране на заплати на отсъстващи депутати дойде от лидера на Атака Волен Сидеров. По този проблем той заяви пред Dir.bg, че още през 2013 година са предложили, сега пак, когато не се появяват депутатите в парламента без уважителни причини, да не получават никакви пари. "Още през 2013 година БСП го приеха на 100%, а в един палиативен вариант, дори и да не се появяваш и да не идваш на работа, все пак получаваш 1/3 от заплатата плюс 1/3 от добавъчните пари. При депутатските доходи има доста такива допълнителни вземания - за участие в комисии, представителни и т.н. И дори въобще да не ходиш на работа, ти пак взимаш близо 1000 лева, което всеки българин знае, че това е една добра заплата за родните стандарти. Има ли логика и дали е справедливо при не ходене на работа изобщо да получаваш 1000 и над 1000 лева? Не е справедливо. Затова ние предлагаме, който не идва в НС, независимо дали е от БСП, "Атака", Патриоти, ГЕРБ, "Воля", ДПС и т.н., да не получава никакви пари. Това е нашето предложение. Aз го направих устно при г-жа Караянчева във вторник, сега ще го внесем и писмено. ГЕРБ казаха, че има логика в това, трябва да помислят и очаквам да вземат решение и да одобрят това предложение, защото така е честно", заяви лидерът на Атака.