БСП са постъпили принципно с отказа си да подкрепят резолюциите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за Истанбулската конвенция и Глобалния пакт за миграция на ООН, като са застанали на страната на Конституцията, законите, парламента, църквата и традициите на християнското семейство. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в студиото на "Лице в лице" по bTV.

"В резолюцията за миграцията се призовава всяка държава да поема солидарна отговорност или да бъде финансово и икономически наказана, да се разшири правото на убежище (...) заличава се границата между нелегална и легална миграция, ние не приемаме тази позиция", изтъкна Нинова.

Тя припомни и решението на парламента да не се подписват двустранни споразумения за връщане на мигранти.

"Откога в България да спазваш Конституцията и законите е национализъм? Откога да изпълняваш решенията на българския парламент е популизъм? Да спазваш конституцията е правова държава, да спазваш решенията на Народното събрание е парламентарна република", подчерта Корнелия Нинова, като така препрати към решение на Конституционни съд против Истанбулската конвенция.

По думите на председателя на БСП и вътре в ПЕС не е имало пълна подкрепа за тези решения, като лидерите на левите партии в Чехия, Полша и Словакия също не са били на форума именно в знак на протест, а българските социалисти и някои от чуждестранните им колеги символично са напуснали залата при гласуването на спорните резолюции. Даже в началото имало вариант те да бъдат приети в комплект с всички останали текстове - включително такива, които са безспорно подкрепени, отбеляза Нинова.

Лидерът на БСП не отрече категорично твърденията, че единствено председателският пост на Сергей Станишев в ПЕС е спасил БСП от изключване: "Надявам се да не се случи. Ще е лош знак за ПЕС, не може да изключиш някого заради това, че има различно мнение".

Тя даже разказа за комуникацията си с европейската партия, в хода на която даже дошла делегация у нас "да ни обясняват колко не сме прави".

Нинова все пак подчерта, че подкрепата за нов мандат на Сергей Станишев е безспорна и няма интрига около това. В същото време тя подчерта, че тепърва догодина местните структури ще предлагат подредба на листата за изборите за ЕП.

Защо едрият бизнес не протестира

Нинова коментира и заканите на строителния бранш да изкарат хиляди хора и стотици единици техника на протест срещу безпочвените според фирмите обвинения в корупция и некачествена работа (които БСП отправи).

"За пръв път едрият бизнес в България ще протестира срещу опозицията", отбеляза лидерът на БСП.

Тя отбеляза, че сигнал на БСП до прокуратурата за неуредици при пътното строителство е обединен от държавното обвинение с друг - от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ: "Защо не изкарат машините срещу главния прокурор, защо не изкарат машините срещу ОЛАФ?".

Нинова запита и защо не е имало протести, когато Бойко Борисов публично и без законово основание е спирал обществени поръчки за милиони.

Ще има ли предсрочни избори

Категорично вярвам, че ще има предсрочни избори, каза Нинова, като се позова на социологически проучвания, според които 50-60% от от хората искали такива.

Този парламент няма да кара още дълго, той скоро ще приключи работата си, прогнозира Нинова, като отбеляза, че "няма политика" в това Народно събрание. Произвежда само скандали и лобистки закони, закони които се променят през 2-3 седмици.