За по-строг контрол на външните граници на ЕС, непрекъснат мониторинг на всички маршрути на незаконните мигранти и нелегалния трафик на хора, се обявява лидерът на БСП Корнелия Нинова в писмо до европейски лидери, цитирана от партийния пресцентър.

Това, според нея, включва финансова и логистична подкрепа за пряко засегнатите държави на "първа линия", която да дойде от агенциите на ЕС, най-вече от Фронтекс, както и по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление, на обмена на информация в рамките на Съюза между страните-членки и агенциите и с международните партньори.

България като външна граница на ЕС има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори, подчертава Нинова в разпространената позиция във връзка с насроченото заседание на Европейския съвет. Най-главната цел, според нея , е да се избегне превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразен буфер между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални, предупреждава лидерът на социалистите. И отбелязва, че значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като "бежанци" и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти т.е. връщани обратно в страните им по произход.

От БСП настояват именно за такъв подход.

В текста се заявява още, че за левицата е неприемлив и неработещ предложеният от Германия вариант - подписване на двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това ЕС-Турция,т.е. финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти. Всяко едно общество не бива да се притеснява за своя бит, сигурност, култура, обяснява Нинова.

Социалистическата партия настоява да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи, и за превенция, като фокусът е върху основни области - засилване охраната и контрола на външните граници.

Разглеждаме последователните усилия за довеждане до край на конфликтите, намиране на дългосрочни и трайни решения за мир и стабилност в Близкоизточния регион с посредничеството и в диалог между всички заинтересовани страни като ключови за справяне с първопричините за принудителната миграция, подчертава Корнелия Нинова, цитирана в прессъобщението на пресцентъра на БСП.