Ще повярваме на намерението на правителството да се бори с корупцията, когато и големият партньор в коалицията си понесе отговорността за Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция.

"В последните дни се случват и други неща в страната. Става въпрос за предприетите мерки, образувано вече досъдебно производство на представителите на ДАБЧ и коментарите около ролята на ВМРО и Красимир Каракачанов в това", обясни Нинова.

По думите ѝ, който е нарушавал законите на България, трябва да си носи отговорност, административна, наказателна, съдебна - всякаква.

"Какви въпроси поражда случилото се? Първо, защо сега, след като се оказва, че поне от няколко години се е знаело какво се случва там" В края на миналата година от пресата отвън - във Франция, ситуацията там е описана. Имало е вътрешна информация от български служби и никакви мерки. Защо сега? Толкова години се е знаело какво става там и се твърди, че ВМРО през всичките тези години е имало отношение към всичките тези процеси. Това ни прилича на един предишен период, когато ГЕРБ почувстваха заплаха за правителството и постъпиха по същия начин с един друг партньор. Помните ли реформаторите и Петър Москов? Заедно ГЕРБ и Реформаторите измислиха онази реформа, онази история с ваксините", допълни социалистката, цитирано от "Фокус".

Тя обясни, че като е станало напечено, за да си спаси собствената, ГЕРБ са хвърлили Петър Москов и Реформаторите на кучетата.

"Не ви ли прилича това на същата ситуация? Когато види заплаха за правителството - хвърля отговорността върху малкия партньор, въпреки че години наред в съучастие с малкия си партньор провеждат една и съща политика. Когато нещата започват да се разнищват, ГЕРБ си изчистват образа си и ето патриотите са виновни - не, вие управлявате заедно и заедно сте имали информация за тези процеси и затова трябва да носите и отговорността заедно", заяви Нинова.

И г-жа Цачева, министър на правосъдието, се сеща да говори за промени в закона. Отново законът е виновен", каза още Нинова.

Тя коментира и арестите на олигарсите на прехода, предаде БТА.

"2010 г., октомври снимаха от хеликоптери и ни показваха палати на олигарси с басейни, с градини, с невероятно богатство. Какво се случи от 2010 г. досега? Станахме пак октомври, за да ни показват същите палати на същите олигарси, само че сега снимани отвътре", посочи лидерът на левицатя.

По думите й това е имитация на борба с олигарсите на прехода, прах в очите на хората и на европейските ни партньори, защото следващия месец предстои мониторингов доклад.