БСП няма да подкрепи правителство на "Има такъв народ", ако от състава на проектокабинета не бъде оттеглен номинираният за вътрешен министър и вицепремиер Петър Илиев.

Това заяви в прав текст соцлидерката Корнелия Нинова пред медиите след заседание на парламентарната група заедно с Изпълнителното бюро на партията. Окончателното решение ще вземе пленумът на БСП на утрешното си заседание, допълни тя.

 "Съставът на Министерския съвет е отговорност на мандатоносителя - ние министри не предлагаме, не пазарим за места и за постове, но изявлението на Петър Илиев от сутринта е смущаващо за нас", не скри Нинова. Тя не пожела да обясни кои детайли от тв изявата на юриста са смутили социалистите.

"Бихме искали мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Ще изчакаме тяхната реакция и утре НС ще вземе решение преди гласуването", изясни Нинова.

"Петър Илиев е консултирал писането на две-три конституционни жалби, ние спечелихме тези дела, но има разлика между това да си добър юрист и да си министър в правителството", отговори председателката на БСП на въпроса чак сега ли са разбрали, че Петър Илиев не е за вътрешен министър.

"Срокове не даваме. Днешното му интервю е смущаващо за нас, в най-лека форма се изразявам", повтори Корнелия Нинова. 

Иначе в БСП получили "писмен документ, чакащ нашия подпис", изпратен им и подписан от партията на Слави Трифонов, както те настояваха. В него имало разписани 57 мерки и политики, за които социалистите настояват. Нинова изказа задоволство, че в документа са "залегнали всички предложения, които направихме, включително всички корекции", които са били нанесени след заседанието на Националния съвет миналата седмица. 

И изреди някои от тях - преизчисляване на пенсиите, съдебна реформа, здравна реформа, безплатни лекарства за деца до 14 г., увеличение на учителските заплати, преразглеждане на съдържанието на учебниците и принципът "парите следват ученика" да отпадне. Също така преизчисляване на труда на медицинските специалисти, структурни промени във ВСС и останалите предложения на червените по съдебната реформа.

Нинова причисли към фалшивите новини публикациите, че БСП ще съобрази подкрепата си с решенията на ДБ и ИБГНИ.

"Ние не си сменяме поведението и позицията спрямо другите партии. Ние носим отговорност за решенията и действията на БСП и коалиционните ни партньори. Какво решават другите партии, как го обявяват и какви претенции имат, не е наша работа и ние не съобразяваме линията на поведение с техните решения", подчерта соцлидерката.

"Видях, че има една леко фалшива информация, че ние ще съобразим решението си с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Не, ние следваме нашата линия и вземаме решенията си в колективните органи, както решим", натърти тя.