ЕК опроверга твърдението на премиера Борисов, че Европа е искала приватизация на "Булгартрансгаз", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента в декларация от името на парламентарната си група.

"Уважаеми български граждани, както вече знаете, ЕК наложи глоба на БЕХ за 77 млн. евро - приблизително 150 млн. лв. За ваша информация БЕХ е държавно дружество, неговото управление се осъществява от екип, излъчен, назначен от правителството. Наложената глоба е за злоупотреби с господстващо положение", каза Нинова.

И продължи:

"Реакциите не закъсняха. Премиерът Борисов, цитирам: "Нашето усещане за собствеността на газопреносната мрежа е, че ако не е собственост на българските граждани и българската държава, би било предателство". И нашето усещане е такова г-н премиер, и затова БСП подкрепихме решение да не се приватизира "Бургартрансгаз". По думите на премиера ЕК е изискала от него "Булгартрансгаз" да бъде приватизирано. Вчера попитахме ЕК вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България - или приватизирате, или ви глобяване. Отговорът дойде светкавично в рамките на деня".

Нинова подчерта, че представител на ЕК е опровергал твърдението на българския премиер.

Вчера Маргрете Вестегер - еврокомисар по въпросите на конкуренцията, заяви:

"Глобяваме БЕХ, защото е извършил нещо незаконно. Отказали са на конкуренти да използват тяхната инфраструктура и газохранилище. Така са лишили българските потребители от избор на доставчици и на газ на по-ниски цени".

Според Нинова да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаващ ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско.

"Какви са изводите от тази ситуация. БЕХ е извършил незаконни действия. Еврокомисията е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това, на България се налага глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар такова условие не е имало. Резултатите от това положение за България и Бойко Борисов - ГЕРБ и тяхното правителство вкараха България в европейски скандал.

Ще носите отговорност за това за този скандал, в който вкарвате България на терена на ЕС", обърна внимание лидерът на БСП. "България ще трябва да плати тези 150 млн. лв. Ето тук дойде втората лъжа от г-н премиера, който каза, че няма да я плащат българските граждани, а БЕХ. Добре, но БЕХ откъде ще вземе тези пари - от кредити, които ще трябва да се връщат, или от собствени приходи. Тези приходи от какво са, уважаеми колеги?", попита още Нинова.

По думите ѝ правителството не е защитник на националния интерес, а хора некомпетентни да управляват енергетиката и страната.

БСП спекулира, че българите ще плащат глобата на БЕХ - няма как 77 млн. евро да влизат в крайните цени, отговори й обаче народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев.

"Народното събрание задължихме Министерски съвет да обжалва едно евентуално негативно решение на ЕК на налагането на глоба. Освен това спекулирате с това, че едва ли не, глобата като се плати от трите дружества, това ще излезе от джоба на българските данъкоплатци. Изобщо не е вярно, защото глоби, каквито и да са те, не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР", каза Добрев.

По думите му, когато КЕВР определя цените, няма никакво значение дали  някой е платил глоба или не и добави, че разсъждението от страна на БСП е елементарно.

"Ако искате излезте от трибуната да ме репликирате, питате откъде ще дойдат парите - ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия и от много други места, но не и през цената на тока и газа и която и да е друга цена, която плащат потребителите", допълни Добрев.

"Знаете ли, уважаеми управляващи, за колко пари е осъдена България по време на вашето управление и колко сме платили, платил е всеки българин. Тези глоби за нарушения, за незаконни действия на правителството ги плащаме всички. Ние поискахме официална справка от Министерство на финансите. Български граждани са осъдили представители на правителството за нарушаване на техните права за 15 563 961 лв.", каза Нинова.

По думите ѝ тези пари са платени и ще бъдат платени сега тези 150 млн. лв.

"Кога, уважаеми г-н премиер, ще започнете да изпълнявате законите на България?", попита Нинова.

Тя заяви, че БСП са задали въпрос колко искове е завел министър Горанов за вреди на държавата от страна на служители, а отговорът на Министерство на финансите е бил, че няма такива. По думите ѝ докато поне един не си плати от джоба своята некомпетентност, това ще продължава.

"Рано или късно всеки такъв държавен служител ще носи такава отговорност", каза още лидерът на БСП.