"Премиерът Борисов нанесе поредния удар на държавността и Конституцията в България, когато делегитимира решението на МС с думите: "това решение няма правна сила, то е за някой ден".

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя добави, че това изявление е още едно доказателство, след Истанбулската конвенция, че той провежда двойнствена външна политика - Борисов говори едно пред българите, друго- пред началниците в чужбина.

"Това е удар по авторитета на България и българските институции", убедена е Нинова. Тя припомни, че веднага след гласуването в ЕП, е свикала Изпълнителното бюро на партията - въпросът за Унгария е обсъден и е взето решение.

"Смятаме, че решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка и е още една стъпка към разделението и разцеплението в Европа. То е обратно на това, което ние искаме -силна и единна не разделена Европа", коментира лидерът на левицата.

В България се разиграва драма, която я няма в дневния ред на Европейския съвет - до този момент нито официално, нито неофициално се обсъжда налагането на санкции срещу Унгария. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Австрия, където участва в неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

Премиерът Борисов отбеляза, че на вчерашното оперативно заседание на кабинета е било обсъдено разработването на стратегия от правителството, така че страната ни да има позиция, ако един ден се стигне до тази тема. "Към днешна дата има една позиция и тя е ясно изразена от представителите на управляващото мнозинство в Европейския парламент. Раздвоението се явява в БСП", напомни премиерът Борисов.

Днес остро реагира и президентът Румен Радев, който също обвини премиера в двуяка позиция. "Министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС. Но и аз, както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС", заяви държавният глава в отговор на въпрос каква е неговата позиция по отношение на санкциите, които ЕП предлага на Съвета на ЕС да наложи на Будапеща.

Борисов отвърна: "Кое е различното от това, което сме казали? Единствените, които сме изразили ясна позиция, сме ГЕРБ относно Орбан и Унгария. БСП пред ЕС не казаха нищо, най-лесно е да се хвърли всичко върху нас. Това са голи приказки в лицето на Нинова и президента, а ние от ГЕРБ - имаме действия".

И обвини Радев, че повтаря тези на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че Борисов прави двойна външна политика - една за пред българските граждани и една за пред началниците навън.

По думите на министър-председателя обаче позицията на ГЕРБ била ясна - нейните евродепутати гласуваха против санкции срещу Унгария, докато в България БСП говорела в подкрепа на Орбан, нейните представители в Еевропарламента гласували срещу него.