Помолена за коментар на решението на Държавния департамент на САЩ да обяви като корумпиран съдия от българския Специализиран съд, Нинова каза, че българското общество е очаквало нещо различно от решението на Държавния департамент:

"Мисля, че имаше очакване за нещо различно; от разговори в обществото мисля, че имаше очакване за нещо друго. Жалко е за нашата правосъдна система, че трябва отвън да се решават тези въпроси".

У нас нямаше дебат, това създаде напрежение в българското общество, посочи Нинова по въпроса с очакваното приемане на България в еврозоната. Тя добави, че БСП настоява курсът на лева и валутният борд да не бъдат променяни до въвеждането на еврото. Не сме обсъждали въпроса за референдум по тази тема, поясни Нинова в отговор на въпрос.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще посети България през март, съобщи още лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Кьовеши в Европейския парламент в Брюксел. Лидерът на БСП съобщи още, че е поканила европейския главен прокурор да преведе срещи и с опозицията в България, и да чуе всички гледни точки по въпросите на борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Аз изразих подкрепата за Европейската прокуратура. Знаете, че аз в лично качество я харесвам и подкрепям, още когато беше кандидат. Но попитахме как ще се случи конструирането на Европейската прокуратура и тя каза, че в момента води разговори с всяка една държава-членка как ще си излъчат европейските делегирани прокурори. Ние настояваме за това от много време, защото нямаме правила, за пръв път се случва и никой не знае как ще бъдат излъчени тези прокурори, които трябва да представляват България в Европейската прокуратура", каза Корнелия Нинова пред БНТ.

В срещите си в Европейския парламент вчера и днес тя е настояла решенията, свързани с опазването на околната среда, да отчитат интересите на всички държави от ЕС. По нейните думи, ако големите държави взимат решения, които после по-новите трябва да изпълняват, това би довело до още по-голямо разделение и усещане за Европа на няколко скорости. Според нея е необходимо българските власти по-скоро да предложат националния план за участие в т. нар. Зелен договор.

След Брекзит всички трябва да положим усилия да запазим единството на ЕС и той да стане самостоятелен, единен и силен играч в новите геополитически реалности, коментира Нинова.

Тя уточни, че е била приета от председателя на ЕП Давид Сасоли и неговия заместник Клара Добрев, както и от ръководителя на парламентарната група на социалистите Ираче Гарсия. Има внушения, че едва ли не сме в конфликт с нашето политическо семейство - нищо подобно не се усети тук, заяви още Нинова.